Najlepszy karp w galarecie. Koniecznie zrób go na święta

0
1487

Karp w galarecie ma swoje korzenie w kuchni polskiej i jest uważany za jedno z tradycyjnych dań wigilijnych. Z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia wypada przypomnieć o tej pysznej potrawie.

Odpowiednio zrobiony karp w galarecie to naprawdę wspaniała rzecz. Łatwo jest źle przygotować karpia, przez co ryba ta nie smakuje dobrze, dlatego warto być uważnym przy robieniu jej. Ten przepis krok po kroku pokaże ci, jak idealnie przyrządzić karpia w galarecie.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto tak kremowe, jak tylko się da
DZISIAJ GRZEJE:  Zdrowa, szybka przekąska. Przepis na roladę ze szpinakiem i łososiem

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Prosty sok ze śliwek i cytryn, który pomaga chronić przed chorobami

Składniki na karpia w galarecie – przepis

Do wykonania karpia w galarecie potrzebujesz:

  • 6 porcji karpia
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera,
  • sok z 1 cytryny
  • 1 cebula
  • 3 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 /2 pęczka zielonej pietruszki
  • 1 1/2 l gorącej wody
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • sól i pieprz
DZISIAJ GRZEJE:  Najlepszy przepis na gofry. Lepsze niż nad morzem

Karp w galarecie krok po kroku – przepis

Krok 1. Rybę dobrze umyj, osusz, posól i skrop sokiem z cytryny.

Krok 2. Teraz w połowie szklanki z letnią wodą rozpuść żelatynę.

Krok 3. Marchewkę, pietruszkę, cebulę i seler obierz i umyj, następnie pokrój w plastry, zalej wrzątkiem i dodaj łyżkę rodzynek, ziela angielskie i liście laurowe. Całość zagotuj.

Krok 4. Do warzyw włóż kawałki ryby, wywar posól i popieprz do smaku. Rybę gotuj tak około 20 minut na wolnym ogniu pod przykryciem. Po tym czasie rybę delikatnie wyjmij, usuń z niej ości i odłóż do półmiska.

Krok 5. Wywar, w którym gotowały się warzywa i karp przecedź i dodaj do niego przygotowaną na początku żelatynę i poczekaj, aż ostygnie. Ugotowanymi warzywami, pozostałymi rodzynkami i gałązkami pietruszki udekoruj karpia leżącego w półmisku i wszystko zalej wywarem. Włóż całość do lodówki na minimum 5 godzin i gotowe!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na panierowaną mortadelę - smak mojego dzieciństwa
DZISIAJ GRZEJE:  Jak mrozić krokiety? Oto kilka prostych wskazówek

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Treściwa i bardzo mięsna, czyli wspaniała zupa gulaszowa
DZISIAJ GRZEJE:  Kokosowe cudo. Ciasto Rafaello z konfiturą wiśniową