Pani Walewska to nazwa popularnego ciasta, które znane jest w całej Polsce również pod nieco banalną nazwą „pychotka”. Robi się ja na specjalne okazje, a najbliższą specjalną okazją w naszym kraju są Święta Bożego Narodzenia.
Podajemy najlepszy przepis na Panią Walewską. Dzięki niemu ciasto wyjdzie ci idealnie i fantastycznie będzie prezentowało się na świątecznym stole.
Składniki na ciasto Pani Walewska – przepis
Do zrobienia tego ciasta potrzebujesz:
na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- cukier migdałowy
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 250 g masła
- 4 żółtka
na bezy:
- 4 białka plus 2 od kremu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szklanka cukru
- cukier migdałowy
na krem budyniowy:
- 1/2 litra mleka
- 250 g masła
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 torebka cukru migdałowego
- 2 żółtka
dodatki:
- słoik dżemu z czarnej porzeczki
- płatki migdałowe lub orzechy
Ciasto Pani Walewska krok po kroku – przepis
Krok 1. Do dużej miski wsyp składniki suche, czyli mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem migdałowym.
Krok 2. Dodaj miękkie, pokrojone masło i posiekaj je z mąką. W cieście zrób dziurę i wbij do niej jajko. Ciasto zagnieć i podziel na dwie części, które rozwałkuj na dwa takie same prostokąty. Następnie posmaruj je równomiernie dżemem.
Krok 3. Przełóż prostokąty na blaszki i piecz około kwadrans w temperaturze 150 stopni. Po wszystkim zostawić do ostudzenia.
Krok 4. Czas na bezę. Białka ubij na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, dosyp cukier, a na końcu mąkę ziemniaczaną. Masę z białek rozprowadź na obu plackach, bezpośrednio na warstwie dżemu. Posyp górę płatkami migdałowymi lub orzechami. Piecz oba placki znów kwadrans w temperaturze 150 stopni.
Krok 5. Teraz masa budyniowa. Odlej połowę szklanki z przygotowanej ilości mleka i wymieszaj razem z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem migdałowym, a także żółtkami.
Krok 6. Pozostałą ilość mleka zagotuj i wlej do niego mleko ze składnikami do masy budyniowej. Gdy zgęstnieje odstaw do ostygnięcia. Teraz miksuj masło, powoli dodając masę budyniową. Ciasto musi mieć dwie warstwy przekładane budyniem. Smacznego.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>