Makowiec to tradycyjne danie kuchni polskiej i wielu innych kultur europejskich, zwłaszcza słowiańskich. To nadziewane makiem ciasto swoją sławę zyskuje zwłaszcza podczas świąt, takich jak choćby zbliżające się Boże Narodzenie.
Dziś pokażemy wam przepis na najlepszy makowiec na kruchym spodzie. Soczyste i jednocześnie delikatne ciasto będzie hitem na stole świątecznym.
Składniki na makowiec – przepis
Do wykonania makowca potrzebujesz:
Składniki na ciasto kruche
- 400 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 250 g masła
- 3 żółtka dużych jajek
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę makową
- 500 g niebieskiego maku suchego
- 300 g twardych i soczystych jabłek
- 100 g masła
- 170 g cukru zwykłego
- 3 duże jajka
- 3 białka dużych jajek
- 50 g kaszy manny
- 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
- 50 g suszonych moreli
- 50 g ulubionych rodzynek
- 50 g orzechów włoskich lub pekan
Składniki dodatkowe
- 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
- 4 łyżki soku z pomarańczy lub z cytryny
- 130 g cukru pudru
Makowiec krok po kroku – przepis
Krok 1. Do dużej miski wsyp mąkę i cukier puder. Dodaj żółtka, masło, łyżeczkę proszku do pieczenia i szczyptę soli.
Krok 2. Ciasto wyrób ręcznie lub przy użyciu robota. Z podanych składników i proporcji powinno wyjść idealne. Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż na razie do lodówki.
Krok 3. Po wyjęciu ciasta z lodówki podziel je na dwie części. Niech jedna będzie około 100 gramów większa od drugiej. Mniejszą część ciasta wyłóż na blaszce 25×34 cm. Na całym cieście zrób nakłucia widelcem.
Krok 4. Tak przygotowany blat ciasta piecz kwadrans w 180 stopniach (opcja grzania góra-dół). Odstaw do wystygnie.
Krok 5. Mak wsyp do garnka i zalej go trzema szklankami wody. Całość zagotuj, a gdy się gotuje, zmniejsz moc palnika i niech gotuje się jeszcze przez pięć minut. Następnie wylej wszystko na duże sitko, by mak oddał jak najwięcej wody. Niech spłynie jak najwięcej wody.
Krok 6. Ostudzony i odciśnięty z wody mak zmiel na drobnych oczkach na maszynce.
Krok 7. Przygotuj bakalie do maku. Orzechy włoskie, kandyzowaną skórkę z pomarańczy, suszone morele i rodzynki. Dodaj je do masy makowej. Dodaj także kaszę mannę oraz pół kostki bardzo miękkiego masła. Na sam koniec zetrzyj na tarce jedno duże jabłko i także włóż do masy makowej. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Krok 8. Do większego szklanego naczynia wsyp podaną w przepisie ilość cukru zwykłego i wbij trzy duże jajka. Dodaj 3 białka, które zostały z przygotowania kruchego spodu. Cukier z jajkami ubijaj mikserem na wysokich obrotach tak długo, aż cukier całkowicie rozpuści się w jajkach i powstanie puszysta masa. Dodaj do niej cały zmielony mak z dodatkami i dokładnie wymieszaj. Oto powstała twoja masa makowa.
Krok 9. Do formy ze spodem wyłóż masę makową i wyrównaj. Mniejszą część ciasta kruchego wyjmij z lodówki, zetrzyj na dużych oczkach tarki i rozprowadź po masie makowej. Równo, po całej powierzchni.
Krok 10. Ciasto piecz w temperaturze 180 stopni z opcją grzania góra-dół przez 50 minut. Makowiec możesz wyjąć od razu po upieczeniu. Jak ostygnie, udekoruj go lukrem i kandyzowaną skórką z pomarańczy. Gotowe!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>