Sałatka śledziowa to mega proste i popularne danie, które świetnie sprawdzi się na przykład na świątecznym stole. Obyczaj jedzenia śledzi w naszym kraju jest naprawdę niezwykle popularny, a mix tej ryby z warzywami to coś wyjątkowego.
Największą zaletą sałatki śledziowej jest to, co jest zaletą prawie każdej sałatki – prostota i szybkość przygotowania. Zaledwie kilka składników, kilka minut i gotowe. Przepis jak zwykle poniżej.
Składniki na sałatkę śledziową – przepis
Do wykonania tej sałatki potrzebujesz:
- 6 filetów śledziowych
- 4 średnie jajka gotowane na twardo
- małe jabłko
- 2 ogórki konserwowe
- pół szklanki groszku konserwowego (z puszki)
- 3/4 szklanki kukurydzy z puszki
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany 18 %
- 1/4 łyżeczki pieprzu
Sałatka śledziowa krok po kroku – przepis
Krok 1. Filety śledzi z oleju umyj, osusz i pokrój w 2-centymetrowe kawałki. Jeżeli śledzie są ze słonej zalewy, wymocz je najpierw w wodzie przez kilka godzin, by nie były za słone.
Krok 2. Jajka ugotuj na twardo, a gdy ostygną, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do śledzi.
Krok 3. Kukurydzę odsącz z zalewy i dodaj do jajek i śledzi razem z groszkiem, pokrojonym w kostkę ogórkiem oraz tak samo pokrojonym jabłkiem, najlepiej kwaśnym.
Krok 4. Na koniec dodaj dwie czubate łyżki ulubionego majonezu oraz kwaśnej śmietany, a także pieprz. Z solą uważaj, bo śledzie same w sobie są słone. Wszystko dokładnie wymieszaj i sałatka gotowa.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>
Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.