Sernik to ciasto powszechnie uwielbiane pod każdą postacią. Przepisów na niego w internecie nie brakuje, lecz od czasu do czasu zamiast tego najbardziej klasycznego, warto zrobić go nieco inaczej.
Sernik z bezą to połączenie doprawdy fantastyczne. Kierując się tym przepisem, sprawisz, że ciasto wyjdzie ci idealnie.
Składniki na sernik z bezą – przepis
Aby wykonać sernik z bezą potrzebujesz:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 8 jajek
- 250 g mąki
- 100 ml oleju
- 10 g proszku do pieczenia
- 25 g śmietany 18%
- 10 g kakao
- 200 ml śmietany 30%
- 50 g cukru pudru
- 250 g cukru
- 2 opakowania budyniu
- 60 g kaszy manny
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 70 g orzechów włoskich
Sernik z bezą krok po kroku – przepis
Krok 1. Do dużej miski przesiej mąkę oraz kakao. Dodaj cukier puder i 4 żółtka. Wlej także olej i śmietanę 18%. Wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 2. Z podanych składników zagnieć ciasto, które pewnie będzie trochę kruche. Nie przejmuj się tym, tylko rozprowadź je równomiernie na prostokątnej blaszce i ubij.
Krok 3. Teraz do miski dodaj trzy jajka i wsyp cukier. Ubijaj całość za pomocą miksera aż do puszystości. Wtedy wlej śmietanę 30 % i wsyp budyń z torebki oraz kaszę mannę. Wszystko dobrze wymieszaj na jednolitą masę i wtedy powoli, partiami dodawaj twaróg, nie przestając miksować.
Krok 4. Serową masę równo rozprowadź na ułożonym na blaszce cieście. Orzechy włoskie drobno posiekaj i posyp nimi z góry masę. Piecz całość przez 45 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
Krok 5. Podczas pieczenia ciasta weź się za robienie bezy. Wlej do miski 4 białka oraz jedno, które ci zostało i dodaj szczyptę soli. Ubijaj mikserem białka na puszystą pianę, dodając partiami 125 gramów cukru oraz mąkę ziemniaczaną.
Krok 6. Kiedy sernik się upiecze wyłóż na niego powstałą bezę i piecz jeszcze przez 25 minut w temperaturze 155 stopni. Po tym czasie sernik z bezą powinien być gotowy.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>