Kapsalon to danie, które łączy w sobie smaki fast foodu z elementami sałatki, co sprawia, że jest to danie syte, smaczne i często wybierane w przypadku chęci zjedzenia czegoś pożywnego i pełnego aromatu. Kapsalon charakteryzuje się intensywnym smakiem i różnorodnością tekstur. Kawałki mięsa kebab nadają potrawie soczystości i aromatu, frytki dodają chrupkości, a warzywa sałatkowe wnoszą świeżość. Danie to często jest podawane z różnymi sosami. W tym przepisie zagości przepyszny sos czosnkowy.
Kapsalon to pochodzące z Holandii danie fast food, które zyskało popularność również w innych krajach. Nazwa „Kapsalon” oznacza „salon fryzjerski”, a historia dania związana jest z ciekawym przypadkiem. Przez pewien czas w Rotterdamie, fryzjer i wielbiciel kebaba postanowił stworzyć potrawę, łącząc smaki kebaba z elementami sałatki. W ten sposób powstał Kapsalon.
Składniki potrzebne do wykonania Kapsalona – przepis:
Do wykonania tego przepisu użyłam 3 foremek o wymiarach 10 x 24 cm.
- 1 duża pierś z kurczaka
- mieszanka przypraw kebeb
- olej do smażenia mięsa
- 1 kg frytek
- 100 g sera żółtego lub mozzarelli
- pół świeżego ogórka
- mały kawałek czerwonej cebuli
- ogórek kiszony
- 3 duże łyżki kukurydzy konserwowej
- kapusta pekińska lub sałata lodowa
- 3 łyżeczki ketchupu
- 100 g pomidorów koktajlowych
Składniki na sos czosnkowy:
- 2 duże łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżeczka koperku
- mały ząbek czosnku
- majeranek
- bazylia
Kapsalon – wykonanie przepisu krok po kroku:
Krok 1. Zaczynami od obmycia piersi z kurczaka, a następnie kroimy ją na drobne kawałki. Pierś przenosimy do miski i przyprawiamy mieszanką przypraw typu kebab. Wlewamy 2 łyżki oleju i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok 1 h.
Krok 2. Po upłynięciu wyznaczonego czasu, mięso się zamarynowało (jeżeli masz czas możesz pozostawić je do zamarynowania na dłużej). Drobne kawałki kurczaka podsmażamy na patelni.
Krok 3. W czasie smażenia się mięsa, przygotowujemy jeden kilogram frytek. Mogą być to frytki kupione w sklepie, ale i również te zrobione samodzielnie.
Krok 4. Zajmiemy się przygotowaniem sałatki. Kapustę pekińską lub sałatę lodową siekamy na drobne kawałki (ok 100 g sałaty).
Krok 5. Pomidory myjemy, odsączamy je z wody, a następnie kroimy na małe kawałki. Cebulę kroimy na drobne piórka.
Krok 6. Ogórka obieramy ze skórki, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Kukurydzę odsączamy z nadmiaru płynów. Ogórka kiszonego również kroimy na dosyć cienkie plasterki.
Krok 7. Wszystkie składniki sałatki umieszczamy w jednej misce i mieszamy ze sobą. W tym samym czasie nagrzewamy piekarnik do 200*C.
Krok 8. Do przygotowanych foremek przekładamy po równo przygotowane składniki. Zaczynami od frytek, a na frytki umieszczamy mięso. Na mięsie ścieramy ser. Foremki wkładamy do piekarnika na ok. 10 min.
Krok 9. Po wyjęciu foremek z piekarnika wylewamy na ser po łyżce ulubionego ketchupu. Umieszczamy sałatkę.
Krok 10. Na koniec przygotowujemy sos czosnkowy z podanych wyżej składników, które mieszamy ze sobą. Polewamy sałatkę tuż przed podaniem.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>