Ciasto Cielaczek z masą czekoladową i masą serową warto zrobić, gdyż połączenie tych dwóch smaków tworzy niezwykle harmonijne i bogate w doznania kulinarne doświadczenie. Ciasto czekoladowe dostarcza intensywnego smaku czekolady, który doskonale komponuje się z delikatnością i kremowym charakterem masy serowej. Koniecznie wypróbuj ten znakomity i sprawdzony przepis!
Ta kombinacja smakowa zaskakuje podniebienie i zachwyca wszystkich gości niezależnie od okazji. Dodatkowo, obie masy, zarówno czekoladowa, jak i serowa, są niezwykle kremowe i gładkie w konsystencji, co sprawia, że ciasto jest wyjątkowo aksamitne w teksturze i przyjemne w jedzeniu. Polecam!
Składniki na ciasto Cielaczek – przepis:
Do wykonania tego przepisu użyłam szklanki o pojemności 250 ml oraz blaszki o wymiarach 21 x 32 cm.
Składniki na ciasto czekoladowe:
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki kakao
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki oleju
- 1 szklanka cukru
Składniki na masę serową:
- 500 g białego sera
- 1 budyń śmietankowy
- 1 cukier wanilinowy
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
Wykonanie ciasta Cielaczek krok po kroku – przepis:
Krok 1. Zaczniemy od zmielenia sera białego, do momentu usunięcia wszystkich grudek.
Krok 2. Ser przekładamy do dużej miski wraz z jajkami, cukrem, cukrem wanilinowym oraz budyniem. Całość miksujemy na rzadką masę.
Krok 3. W drugiej misce rozbijamy jajka, a następnie miksujemy je z cukrem na puszystą masę
Krok 4. Mąkę przesiewamy wraz z sodą, proszkiem oraz kakao. Następnie cały czas miksując jajka dodajemy sypkie składniki. Stopniowo dodajemy również olej.
Krok 5. Na sam koniec dodajemy mleko, cały czas mieszając. Ciasto powinno mieć gładką oraz jednolitą masę.
Krok 6. Ciasto czekoladowe przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie na ciasto czekoladowe przekładamy łyżką masę serową (tworząc keksy).
Krok 7. Ciasto pieczemy przez 50 min w temperaturze 180*C (termoobieg).
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>