Mamy dla Was dziś przepis na ciasto cytrynowe z jagodami i białą czekoladą. To pyszne ucierane ciasto zrobicie naprawdę bardzo szybko. Potrzebować będziecie keksówki o długości 30 cm.
Składniki na ciasto cytrynowe z jagodami
Do przygotowania ciasta potrzebować będziecie następujących składników (pamiętajcie, by były w temperaturze pokojowej):
- 250 g miękkiego masła
- 200 g cukru
- 4 duże jajka
- 330 g mąki pszennej tortowej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 duża cytryna
- Ok 3-4 garści jagód (świeżych lub mrożonych), dodatkowo kilka jagód do dekoracji
Przygotowanie ciasta krok po kroku
Krok 1. W pierwszej kolejności ucieramy miękkie masło z cukrem przez koło 3 minuty. Cukier nie musi się rozpuścić.
Krok 2. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy stopniowo 4 jajka.
Krok 3. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. miksujemy tylko do połączenia się składników.
Krok 4. Wyciskamy z sok z jednej dużej cytryny i dodajemy go do ciasta. Znów miksujemy krótko, tylko do momentu połączenia się składników.
Krok 5. Keksówkę (30 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto i posypujemy wierzch jagodami.
Krok 6. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku, góra dół 180-190° ok. 55 min na dolnej półce (na koniec sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe, patyczek musi być suchy).
Krok 7. Po upieczeniu ciasto należy studzić w blaszce. Kolejno robimy polewę z białej czekolady. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy łyżeczkę oleju do czekolady. Letnie ciasto polewamy czekoladą i ozdabiamy pozostałymi jagodami. Smacznego!
Pamiętajcie, że ciasto możecie zawsze upiec w małych żaroodpornych naczyniach. Wtedy każdy dostanie swoją porcję. Jest do dobra opcja np, gdy przygotowujemy urodziny czy inne przyjęcie.