Pyszne ciasto ze śliwkami, budyniem i kruszonką. Prawdziwe niebo w gębie

0
1441

Sezon na śliwki wciąż trawa, więc warto wykorzystać go w stu procentach i przygotować pyszne kruche ciasto z budyniem i śliwkami. Jest bardzo dobre i dość proste w wykonaniu. Z pewnością poradzicie sobie z nim doskonale.

Ciasto ze śliwkami to popularny deser, szczególnie w sezonie śliwkowym. Śliwki nadają ciastu wyjątkowy smak i aromat, który jest zarówno słodki, jak i lekko kwaśny. To połączenie jest często uwielbiane przez wielu smakoszy.

Ciasto ze śliwkami jest stosunkowo łatwe do przygotowania. Wiele przepisów wymaga prostych składników i krótkiego czasu przygotowania, co czyni je idealnym wyborem na szybki deser.

Składniki na kruche ciasto ze śliwkami

Do przygotowania kruchego ciasta potrzebne nam będą następujące składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 250 g zimnego masła
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany lub jogurtu greckiego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na sernik z brzoskwiniami i delikatną bezą - ulubione ciasto moich dzieci

Wykonania kruchego ciasta krok po kroku

Krok 1. Z mąki, jajka, żółtek, cukru, zimnego masła wcześniej pokrojonego na małe kawałki, śmietany, soli i proszku do pieczenia należy zagnieść jednolite ciasto. Jeśli robimy to ręcznie, to starajmy się zrobić to szybko, by zbytnio nie ogrzać ciasta dłońmi.

Krok 2. Ciasto dzielimy na dwie nierówne części (większa będzie na spód, a mniejsza na wierzch). Ciasto zawijamy w woreczki i schładzamy przez godzinę w zamrażarce.

Krok 3. Blachę o wymiarach ok. 35 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.

DZISIAJ GRZEJE:  Ciasto cytrynowe z jagodami i białą czekoladą

Krok 4. Po upływie czasu potrzebnego na schłodzenie ciasta wyciągamy z zamrażarki większą jego część. Ścieramy je na tarce o grubych oczkach i równomiernie rozkładamy na blaszce do pieczenia. Lekko dociekamy dłonią i podpiekamy na rumiano przez 15 minut. Upieczony spód wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego przestudzenia.

Krok 5. Gdy ciasto ostygnie wykładamy papierem do pieczenia brzegi blaszki.

DZISIAJ GRZEJE:  Ogórki w zalewie gyros
DZISIAJ GRZEJE:  Ciasto widelcem mieszane - super przepis na ciasto z owocami

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Składniki na środek ciasta

Potrzebować będziemy następujących składników:

  • 3 budynie śmietankowe bez cukru
  • 5 łyżek cukru
  • 3,5 szklanki mleka
  • 600 g małych śliwek
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszne ciasto jogurtowe w pięć minut - zaskocz nim znajomych i rodzinę

Jak przygotować nadzienie do kruchego ciasta ze śliwkami – przepis

Krok 1. Trzy szklanki mleka wraz z cukrem doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy moc palnika do minimum i wlewamy dobrze wymieszany proszek budyniowy z pozostałym mlekiem.

Krok 2. Gotowy gęsty budyń odstawiamy do ostudzenia. Przykrywamy go wcześniej kawałkiem folii, by zapobiec w ten sposób powstaniu kożucha.

Krok 3. Na podpieczony kruchy spód wylewamy zimną masę budyniową i układamy na nią śliwki, wcześniej przekrojone i wypestkowane. Śliwki układamy skórką do dołu. Na śliwki ścieramy na tarce o grubych oczkach, drugą część zimnego ciasta.

DZISIAJ GRZEJE:  Mizeria na zimę. Warto wypróbować ten przepis

Krok 4. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem, wówczas jest gotowe, by je pokroić. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Cukinia jak ananas - ten przepis to prawdziwy HIT!
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto Balladyna z malinami - pyszne połączenie masy kajmakowej i owoców w jednym cieście

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>