Jabłka prażone do słoików na zimę. Idealne do szarlotki

0
3882

Prażone jabłka do słoików to z pewnością jeden z szybszych przetworów jakie możesz zrobić na zimę. Ten przepis idealnie sprawdzi się dla miłośników słodkości z dodatkiem jabłek, takich jak szarlotka, racuchy czy deser lodowy.

DZISIAJ GRZEJE:  Domowa musztarda z cukinii. Przepis na wyjątkowy dodatek do mięs i sałatek

Domowe jabłka prażone – przepis

Zawsze mam w spiżarce kilka słoików jabłek w zapasie, ponieważ mogę z nich szybko wyczarować smakowity deser. Nawet jeśli nie mam ochoty na dłuższe siedzenie w kuchni, prażone jabłka do słoików piekę w cieście francuskim – ten ekspresowy smakołyk kochają szczególnie najmłodsi.

Jabłka z dodatkiem cynamonu cudownie komponują się nie tylko ze słodkimi deserami, ale także z różnego rodzaju pieczonymi mięsami. Ponadto, domowy przepis na jabłka jest naprawdę szybki i prosty w wykonaniu, zrobi go każdy!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowy chleb wiejski z naczynia żaroodpornego. Idealny na drugie śniadanie
DZISIAJ GRZEJE:  Szarlotka z pianką i kruszonką - boski przepis na ciasto

Składniki na jabłka prażone do słoików na zimę:

Przepis na jabłka do słoików nie wymaga wiele pracy ani składników – wystarczy 5 rzeczy by przygotować pyszne przetwory na zimę. Warto też dopasować ilość cukru według własnych upodobań – w przypadku bardziej słodkich jabłek można dodać go nieco mniej.

Składniki:2

  • 2 kilogramy jabłek
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 mililitrów zimnej wody
  • 1 szklanka cukru (250 ml)
DZISIAJ GRZEJE:  Szybki przepis na domowy Tymbark bez konserwantów. Pyszny i orzeźwiający
DZISIAJ GRZEJE:  5 skutecznych sposobów na pozbycie się muszek owocówek bez chemii

Jabłka prażone do słoików na zimę – przepis krok po kroku:

Krok 1. Na początek obierz jabłka ze skórki i usuń z nich gniazda nasienne. Następnie kroimy owoce w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.

Krok 2. Przekładamy jabłka do garnka i wlewamy wodę, potem dodajemy do całości cukier – można dodać pół szklanki, a następnie w razie potrzeby dosypać pozostałą ilość.

Krok 3. Owoce doprowadzamy do zagotowania, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jabłka pod przykryciem przez około 20 minut. Nie zapomnijmy o częstym mieszaniu owoców, ponieważ mogą się łatwo przypalić.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na metrowiec. Ciasto, które rozpływa się w ustach
DZISIAJ GRZEJE:  Cukinia po meksykańsku na zimę. Mój najlepszy przepis na zalewę

Krok 4. Następnie jabłka prażone do słoików połącz z cynamonem i w razie potrzeby dodaj pozostałą ilość cukru. Na koniec całość dobrze mieszamy.

Krok 5. Jeszcze gorące jabłka wkładamy do czystych, a najlepiej wyparzonych słoików, a potem dokładnie zakręcamy. Następnie obracamy słoiki do góry dnem i tak zostawiamy aż do całkowitego wystygnięcia.

DZISIAJ GRZEJE:  Cukinia jak ananas do słoików. Przepis na słodką przekąskę na zimę
DZISIAJ GRZEJE:  Smażone pieczarki w zalewie. Smakowity przepis na marynowane grzyby w słoikach. Smakują jak ryba!