Przepis na buraczki na zimę. Sprawdzony przepis

0
880

Serdecznie polecam Ci ten przepis na przepyszne buraczki w słoiku na zimę! Buraczki zawsze robię na zimę, to już tradycja. Super komponują się z wieloma daniami. Jako dodatek do obiady są wręcz idealne. Ja najbardziej lubię podawać je z pieczoną kaczką i klasycznym soczystym mielonym

Buraczki mają w sobie ogromną bombę witaminową m.in. witaminy z grupy B, C, A, E, K. Ponadto buraki zawierają w sobie również kwas foliowy, błonnik pokarmowy. Sprawdzą się idealnie na diecie, gdyż są niskokaloryczne, przez co mogą pomóc w utracie wagi. Koniecznie wypróbuj przepis na buraczki w słoikach na zimę.

Składniki na buraczki w słoikach na zimę – przepis:

  • 6 kg buraczków
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku

Zalewa:

  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka octu
  • 4 szklanki wody
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
DZISIAJ GRZEJE:  Cukinia jak ananas - ten przepis to prawdziwy HIT!

Wykonanie buraczków w słoikach na zimę krok po kroku – przepis:

Krok 1. Zaczniemy od dokładnego umycia buraczków bieżącą zimną wodą.

Krok 2. Umyte buraczki przekładamy do dużego garnka i zalewamy je wodą ( tak aby całe były w wodzie).

Krok 3. Buraczki gotujemy przez ok. 45-50 min. Dla pewności, sprawdzamy czy są wystarczająco miękkie. Po ugotowaniu odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia.

DZISIAJ GRZEJE:  Buraczki z cukinią. Przepis na pyszny dodatek do obiadu

Krok 4. Po wystarczającym ostygnięciu ugotowanych buraczków, obieramy je ze skórki.

Krok 5. Cebulę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a następnie to samo z czosnkiem, ale na mniejszych oczkach.

Krok 6. Buraczki również ścieramy na tarce o grubych oczkach. Całość mieszamy dokładnie ze sobą.

DZISIAJ GRZEJE:  Jabłka prażone do słoików na zimę. Idealne do szarlotki

Krok 7. Do garnka dodajemy wszystkie składniki potrzebne do przygotowania zalewy. Całość gotujemy do momentu wrzenia.

Krok 8. Buraczki zalewamy zalewą i dokładnie mieszamy. Buraczki przekładamy do słoików, a następnie pasteryzujemy ok. 15 od momentu wrzenia.

Smacznego!

Zobacz więcej przepisów klikając <<TUTAJ>>

Więcej przepisów na przetwory znajdziesz <<TUTAJ>>