Nalewka korzenna na odporność – przepis

0
128

Nalewka korzenna pomaga wzmocnić odporność organizmu, chroniąc przed infekcjami i przeziębieniami. Jej składniki mają właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Stosowanie nalewki wspiera również układ trawienny, zwiększając wydzielanie soku żołądkowego i przyspieszając metabolizm. Dodatkowo, owoce czarnego bzu dostarczają witaminę C i antyoksydanty, co dodatkowo wspomaga układ immunologiczny.

Ze względu na obecność alkoholu w przepisie pamiętaj, że stosujemy ją w małych ilościach, aby uchronić się od przeziębień i wzmocnić odporność.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowej roboty syrop z cebuli - tym sposobem leczę przeziębienie

Nalewkę korzenną należy stosować profilaktycznie. Codziennie wieczorem należy przyjmować łyżkę produktu wymieszaną z ciepłą wodą. Można nią wesprzeć organizm także, gdy pojawią się pierwsze objawy przeziębienia. W takim momencie przyjmujemy łyżkę czystej nalewki co 2 godziny przez 1 dzień.

Składniki na korzenną nalewkę – przepis 

  • 100 ml spirytusu,
  • 300 ml wody,
  • łyżka owoców czarnego bzu (lub 2 łyżki suszonych),
  • 5 goździków,
  • 1/2 świeżej gałki muszkatołowej,
  • gwiazdka anyżu,
  • kawałek laski cynamonowej,
  • ok. centymetrowy kawałek korzenia imbiru,
  • łyżeczka miodu.
DZISIAJ GRZEJE:  Coś dla zdrowia, czyli korzeń chrzanu i jego lecznicze właściwości. Zobacz przepis na syrop

Wykonanie nalewki krok po kroku – przepis 

Krok 1. Do moździerza umieść goździki, anyż i suszone owoce bzu. Jeśli korzystasz ze świeżych, wrzuć je po umyciu od razu do butelki. Zawartość moździerza należy zmiażdżyć. Kolejno przesyp wszystko do naczynia, w którym przygotujesz nalewkę.

Krok 2. Do butelki na nalewkę włóż laskę cynamonową, starty korzeń imbiru i startą gałkę muszkatołową.

Krok 3. Wszystkie składniki zalej 100 ml spirytusu i 100 ml wody. Butelkę zamknij i wszystko dokładnie wymieszaj. Nalewkę odstaw na 2 tygodnie w ciepłe miejsce. Przez ten czas codziennie ją wstrząsaj.

Po tym czasie nalewkę przelej przez sitko lub gazę, aby pozbyć się resztek przypraw i owoców. Dokładnie je odciśnij, aby wydobyć wszystkie soki. Do maceratu dolej 200 ml porcję wody, miód i wymieszaj. Gotową korzenną nalewkę przechowuj w lodówce.

DZISIAJ GRZEJE:  Bolą cię stawy? Zrób koniecznie tę nalewkę z kasztanów

Zastosowanie nalewki korzennej

Nalewka korzenna, czyli napój alkoholowy przygotowywany z różnych przypraw, ma wiele zdrowotnych właściwości. Oto podsumowanie kluczowych informacji o jej działaniu:

  1. Ochrona przed patogenami: Nalewka korzenna może wspierać organizm w walce z patogenami, co przyczynia się do zmniejszenia liczby przeziębień i stanów zapalnych.
  2. Działanie przypraw: Przyprawy używane w nalewce, takie jak cynamon, imbir, czy goździki, mają właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne.
  3. Rola miodu: Dodanie miodu do nalewki dodatkowo wzmacnia jej działanie zdrowotne, pomagając w leczeniu infekcji i wspierając szybszy powrót do zdrowia.
  4. Zastosowanie: Regularne spożywanie nalewki korzennej może wspierać odporność, co jest szczególnie istotne w sezonie przeziębień i grypy.

Pamiętaj, aby przed zastosowaniem takich środków skonsultować się z lekarzem, zwłaszcza jeśli masz jakiekolwiek schorzenia lub przyjmujesz leki.

DZISIAJ GRZEJE:  Czosnek, kurkuma, cytryna i miód ten przepis na domową aspirynę to prawdziwy hit na przeziębienie. Koniecznie zobacz i zrób nim dopadnie Cię choroba
DZISIAJ GRZEJE:  Syrop z buraka z zaledwie dwóch składników. Skarbnica odporności na całą jesień i zimę