Przepis na pyszne ciasto z jabłkami. Zrobisz je w 10 minut.

0
1468

Oto prosty przepis na ekspresowe ciasto z jabłkami, które przygotujesz w około 10 minut, a resztę zrobi za Ciebie piekarnik!

Ciasto z jabłkami to jeden z najprostszych i najsmaczniejszych deserów, który warto zrobić. Jabłka są dostępne przez cały rok, a jesienią, kiedy są świeżo zebrane, są najsmaczniejsze. Dzięki temu ciasto z jabłkami można przygotować zawsze i bez problemu.

Jabłka są bogate w błonnik, witaminę C oraz przeciwutleniacze, co sprawia, że ciasto z nimi jest nie tylko smaczne, ale i zdrowsze niż wiele innych deserów. Ciasto z jabłkami można łatwo modyfikować, dodając cynamon, orzechy, rodzynki czy kruszonkę. Pasuje zarówno do kawy, jak i na rodzinne spotkania.

Składniki na ciasto z jabłkami – przepis 

Do przygotowania ciasta potrzebować będziemy następujących składników w temperaturze pokojowej:

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 3 jajka
  • 160 ml mleka
  • 3 duże jabłka
  • 150 g cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 250 g masła
  • Szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie ciasta z jabłkami krok po kroku – przepis 

Krok 1. Ze względu, że ciasto robi się naprawdę szybko, w pierwszej kolejności włącz piekarnik. Rozgrzej go do 190 °C. Grzanie góra -dół.

Krok 2. Nasmaruj formę do pieczenia odrobiną masła.

Krok 3. W misce ubij masło z cukrem waniliowym, cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. Stopniowo dodawaj jajka, mieszając dokładnie i po woli.

Krok 4. Do masy dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz budyń waniliowy. Dokładnie wymieszaj, a następnie wlej mleko, kontynuując mieszanie.

Krok 5. Jabłka umyj, obierz i wydrąż, a następnie pokrój na większą kostkę. Dodaj jabłka do ciasta. Delikatnie wymieszaj je z masą.

Krok 6. Wlej ciasto do formy 33×25 i piecz w piekarniku na środkowej półce przez 40-50 minut, aż wierzch będzie złocisty. Smacznego!