Cukier jest dla wielu nieodłącznym elementem diety. Występuje w większości produktów, które kupujemy w sklepach i z pewnością negatywnie wpływa na naszą sylwetkę. Jednak znamy produkt, który idealnie go zastąpi.
Wiele osób staje się coraz bardziej świadomych w stosunku do swojej diety oraz nawyków żywieniowych. Tym bardziej teraz, gdy wiele osób pracuje w swoim domu ciężko jest utrzymać zdrowy tryb życia. Właśnie dlatego coraz więcej ludzi decyduje się na zmianę swojej diety małymi krokami. Najczęściej osoby pragnące stracić kilka kilogramów rezygnują z fast-foodów oraz cukru. Z niezdrowego jedzenia jest stosunkowo łatwo zrezygnować, jednak cukier stwarza o wiele więcej problemów. Jednak znaleźliśmy idealny zamiennik, który sprawi, że zupełnie nie odczujesz jego braku.
Cukier jest niemal wszędzie – jak go zastąpić?
Prawda jest taka, że słodki dodatek znajduje się w naprawdę ogromnej ilości produktów przetworzonych. Chcąc całkowicie z niego zrezygnować musimy zacząć dokładnie czytać etykiety wszystkich produktów. Często występuje w produktach w których mało kto podejrzewałby, że się znajduje. Z pewnością trzeba będzie zrezygnować ze słodyczy i gotowych napojów. Cukier występuje w nich w bardzo dużej ilości. Słodki dodatek często znajduje się również w jogurtach, musztardach, zapakowanym pieczywie, a nawet smakowej wodzie. Zanim zdecydujesz się kupić jakikolwiek produkt sprawdź jego skład.
W ostatnim czasie coraz więcej produktów występuje w wersji bez cukru. Jednak często są zastępowane sztucznymi słodzikami, które również mogą niekorzystnie wpływać na nasze zdrowie. Mimo to warto dokładnie szukać, bo da się odnaleźć smakołyki w których cukier nie występuje. W sklepach znajduje się również wiele produktów, które ciężko zastąpić takim, który nie ma w swoim składzie cukru – świetnym przykładem są lody. W takim przypadku idealnym rozwiązaniem jest przygotowywanie ich samodzielnie z własnym słodzącym dodatkiem.
Mało kto zna wyjątkowe zastosowanie syropu klonowego. Ten dodatek to świetna alternatywa dla cukru. Występuje on w kilku oznaczeniach, które sugerują do czego najlepiej nada się dany rodzaj. Wersja A to syrop klonowy najjaśniejszy, którego posmak jest praktycznie nieodczuwalny. Jednak syrop oznaczony literami B i C również będzie smacznym dodatkiem, mimo tego iż ma bardziej intensywny kolor i smak. Wiele osób dodaje go do herbat, wypieków, lodów, drinków, a nawet dań obiadowych. Poza tym, że świetnie zastąpi cukier wprowadzi do Twojej diety wiele wartości odżywczych takich jak: mangan, cynk i magnez oraz witaminy z grupy B.