Przepis na boloński garnek. Proste, szybkie i smaczne danie jednogarnkowe

0
2697
przepis na boloński garnek

Nie masz pomysłu na pyszny i jednocześnie szybki obiad? Wypróbuj przepis na boloński garnek. To danie przygotujesz w zaledwie 25 minut. Zatem potrawa ta jest idealna dla osób, które chcą zjeść coś smacznego i wartościowego, a nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie.

Warto wypróbować przepis na boloński garnek

Jesteś zbyt zapracowany, aby samodzielnie przygotowywać posiłki? A może nie lubisz spędzać długich godzin w kuchni? Mamy dla Ciebie idealny przepis. Z pewnością boloński garnek zadowoli gusta każdego smakosza. Zarówno dorośli, jak i dzieci będą zajadać się tym wybornym daniem, które możesz podać zarówno na obiad, jak i kolację.

Do przygotowania przepisu potrzebujesz następujące składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 1 szklanka niedużego makaronu – my polecamy rurki lub świderki, aczkolwiek do przepisu możesz użyć dowolny rodzaj makaronu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka mrożonego groszku z marchewką
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 szklanki wody lub bulionu
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, majeranek, papryka słodka oraz ostra
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie do posypania utarty ser np. mozzarella

Wykonanie przepisu:

  1. Najpierw pokrój cebulę w kostkę. Podsmaż ją w garnku na odrobinie oleju.
  2. Przeciśnięty przez praskę czosnek dodaj do cebuli. Wymieszaj starannie całość.
  3. Następnie dodaj mięso mielone. Całość podsmaż ciągle mieszając.
  4. Kiedy mięso będzie zarumienione dolej wody bądź bulionu. Zagotuj.
  5. Do gotującej się potrawy dodaj szklankę mrożonego groszku z marchewką oraz szklankę makaronu.
  6. Całość gotuj przez około 6-7 minut od czasu do czasu mieszając.
  7. Kiedy składniki staną się miękkie, a makaron wchłonie większość wody, dodaj koncentrat pomidorowy i przyprawy do smaku.
  8. Doprowadź do wrzenia i zgaś palnik pod garnkiem.
  9. Opcjonalnie możesz posypać potrawę z tego przepisu startym serem np. mozzarellą.

Jesteśmy pewni, że to szybkie danie, które przygotujesz w około 25 minut, skradnie Wasze serca. Nie mamy wątpliwości, że boloński garnek z tego przepisu stanie się stałym punktem w Waszym jadłospisie.

  1. Agnieszka Radwańska bezlitośnie skrytykowana. Niektórzy mówią wprost, że jest stuknięta
  2. Beata Kozidrak na zakupach. Uwagę zwraca jeden szczegół
  3. Przepis na klopsiki duszone w młodej kapuście

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here