Dziś mamy dla Was przepis na mięsno-ryżowe klopsiki w warzywnym sosie. Bez wątpienia to pyszne i proste danie przypadnie do gustu każdemu. Co najważniejsze potrawa ta jest niezwykle sycąca i pożywna.
Przepis na mięsno-ryżowe klopsiki w warzywnym sosie
Tym razem proponujemy Wam przygotowanie przepysznych klopsików. Z pewnością potrawa ta nadaje się zarówno na obiad, jak i kolację. Niewątpliwie przepis ten jest łatwy i szybki, zatem z jego wykonaniem poradzi sobie nawet początkujący kucharz.
Składniki:
- 300g mięsa mielonego wieprzowego
- 100g ugotowanego ryżu
- 1 jajko
- do obtoczenia klopsików: 1/2 szklanki mąki
- 1 papryka (w naszym przepisie proponujemy użyć pół żółtej i pół czerwonej)
- 1 cebula
- 1/2 cukinii
- 2 ząbki czosnku
- 1 i 1/2 szklanki bulionu
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- do smaku przyprawy: sól, pieprz, majeranek, bazylia, oregano, papryka słodka i ostra, czosnek granulowany
- do posypania: 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- olej do smażenia
- opcjonalnie: 2 łyżki śmietany
Mięsno-ryżowe klopsiki w warzywnym sosie krok po kroku
Wykonanie przepisu:
- Najpierw w misce połącz mięso mielone z ugotowanym i wystudzonym ryżem.
- Następnie dodaj jajko i przyprawy podane w przepisie (sól, pieprz, czosnek granulowany, paprykę słodką i ostrą oraz majeranek). Wymieszaj całość. Wyrób na jednolitą masę.
- Z masy uformuj średniej wielkości kulki. Następnie obtocz je w mące.
- Rozgrzej niewielką ilość oleju na patelni. Obsmaż klopsiki na dużym ogniu, z każdej strony na rumiany kolor.
- Obsmażone klopsiki przełóż do miseczki.
- Na tej samej patelni najpierw podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz czosnek.
- Paprykę oraz cukinie pokrój w kosteczkę i wrzuć na patelnie do cebuli i czosnku. Całość podsmażaj przez chwilę, ciągle mieszając.
- Warzywa na patelni zalej bulionem i dodaj koncentrat pomidorowy. Starannie wymieszaj.
- Następnie delikatnie przypraw potrawę solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz bazylią i oregano.
- Na patelnie wyłóż podsmażone wcześniej klopsiki.
- Mięso razem z warzywami duś na niewielkim ogniu przez około 15 minut, do momentu aż sos zgęstnieje.
- Po tym czasie, w razie potrzeby, dodaj jeszcze przyprawy do smaku. Jeśli chcesz dodaj śmietanę. Gotową potrawę posyp posiekaną natką pietruszki.
Na koniec warto dodać, iż potrawę z niniejszego przepisu możesz podać z pieczywem lub duszonymi ziemniakami. Bez wątpienia mięsno-ryżowe klopsiki na stałe zagoszczą w Waszym domowym menu.
- Ewa Minge pokazała swojego kota. Na projektantkę spadła fala krytyki
- Brytyjska rodzina królewska. Ciąża księżniczki jednym z najgorętszych tematów
- Przepis na boloński garnek. Proste, szybkie i tanie danie jednogarnkowe