Przepis na ciasto Balladyna z malinami – pyszne połączenie masy kajmakowej i owoców w jednym cieście

0
31293

Balladyna to smaczne ciasto, które koniecznie musicie upiec dla swoich bliskich. Składa się z kakaowych biszkoptów, przełożonych masą z serków homogenizowanych, herbatników i masy kajmakowej. Wierzch ciasta zdobi galaretka z malinami.

Przepis na ciasto Balladyna jest bardzo proste, choć w pierwszej chwili tak może się nie wydawać. Placek jest wręcz obłędny i można go wykonać o każdej porze roku, używając np. mrożonych malin. Zachęcamy do udostępniania przepisu :). 

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na kolorowe pyszne ciasto. Galaretki w kremie śmietankowym, aż rozpływają się w ustach

Składniki do ciasta Balladyna – przepis

Składniki na biszkopt kakaowy:

  • 5 jajek
  • 0,5 szklanki cukru
  • szklanka mąki pszennej tortowej
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na malinową chmurkę - to ciasto kochają wszyscy. Sprawdź w jaki prosty sposób się ją robi

Składniki do masy serowej:

  • 500 ml śmietanki 36%
  • 500g serka naturalnego homogenizowanego
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 150ml wrzątku
  • 2 łyżki żelatyny

Dodatkowo potrzebować będziemy:

  • ok 45 szt herbatników kakaowych
  • puszka masy kajmakowej
  • 2 galaretki malinowe
  • 700ml wrzątku
  • 400g malin
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na orzechowiec na biszkopcie - pyszny i idealny na każdą okazję

Zapraszamy do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Wykonanie ciasta Balladyna krok po kroku – przepis

Krok 1. W pierwszej kolejności musimy zrobić biszkopt kakaowy. Białka należy oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, ubijając po każdym dodaniu. Kolejno dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypujemy przesianą mąkę połączoną wcześniej z proszkiem do pieczenia i kakao. 

DZISIAJ GRZEJE:  Szarlotka z pianką i kruszonką - boski przepis na ciasto

Krok 2. Ciasto wykładamy na blaszkę 25cmx35cm, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół bez termoobiegu). Pieczemy ok 20 minut. Biszkopt wyciągamy z formy, studzimy i kroimy na dwa spody. Pierwszy spód układamy z powrotem w blaszce (jeśli ktoś che może nasączyć go kawą).

Krok 3. Kolejnym krokiem jest wykonanie masy serowej. Żelatynę, zalewamy gorącą wodą, dokładnie mieszamy i odkładamy do przestudzenia. Do miski przekładamy schłodzoną śmietankę 36% i ubijamy ją na sztywno. Dodajemy cukier puder i całość miksujemy. Stopniowo, ciągle miksując dodajemy serek homogenizowany. Na koniec dodajemy przestudzoną żelatynę i wszystko energicznie miksujemy na najwyższych obrotach do połączenia się składników.

DZISIAJ GRZEJE:  Wielkanocna babka z galarety. Zrobi furorę wśród gości

Krok 4. Do miski wlewamy wrzątek, dodajemy 2 galaretki malinowe i dokładnie mieszamy. pozostawiamy do ostudzenia. Do zimnej galaretki dodajemy maliny.

Krok 5. Pora na złożenie naszego ciasta w jedną całość. Składamy je według następującego schematu. 

Biszkopt kakaowy – połowa masy serowej – herbatniki – masa kajmakowa – herbatniki – druga część masy serowej – druga połowa kakaowego biszkoptu, który również można nasączyć kawą – tężejąca galaretka z malinami.

DZISIAJ GRZEJE:  Niezawodny przepis na idealną kruszonkę. Pokochasz ten delikatny, maślany smak
DZISIAJ GRZEJE:  Bajaderki - ten przepis powinien znać każdy, przyda się zwłaszcza w okresie świątecznym

Krok 6. Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc, by biszkopty miały czas zmięknąć.

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto Migdałowiec - to ciasto robi furorę. Jest rewelacyjne

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here