Mięsne kotlety waflowe – tego jeszcze nie jadłeś – zobacz przepis

0
3806

Mięsne kotlety smażone w waflu, to niezbyt oczywiste danie. Nie wszyscy znają ten przepis, a mięsne kotlety kojarzą nam się z najzwyklejszym tzw. „mielonym”. Jednak ile można jeść wciąż to samo. Nasza dzisiejsza propozycja to coś, co zaskoczy wszystkich domowników.

Przygotowanie kotletów nie jest skomplikowane. Smażenie w waflu pozwala dodać do mięsa również grzyby i warzywa, także kombinacji na danie jest naprawdę sporo. Zachęcamy do wypróbowania przepisu i do jego udostępniania.

DZISIAJ GRZEJE:  Leniwe pierogi - sprawdzony przepis babci Władzi. Sposób na expresowe pyszne danie

Składniki potrzebne do mięsnych koletów w waflu

Do przygotowania kotletów w waflu potrzebować będziemy:

  • 4 zwykłych suchych wafli kwadratowych lub okrągłych
  • około 0,5 kg dowolnego mielonego mięsa
  • 3 ząbki czosnku
  • mała cebula
  • 1 jajko do masy mięsnej
  • 2 jajka do panierki
  • sól i pieprz
  • przyprawy: pieprz ziołowy, papryka słodka lub wędzona, czosnek granulowany, przyprawa do mielonego według uznania
  • bułka tarta do panierki
  • tłuszcz do smażenia

Zapraszamy do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

DZISIAJ GRZEJE:  Kiełbasa ze słoika - idealna na kanapki. Zobacz przepis
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na kartacze z mięsem - szybki i sycący obiad

Przygotowanie kotletów mięsnych w waflu krok po kroku

Krok 1. Mięso przekładamy do miski. Dodajemy jajko i przyprawy. Wyrabiamy masę mięsną do idealnego połączenia się składników.

Krok 2. Na waflu rozkładamy równą warstwę mięsa, przykrywamy drugim waflem, lekko dociskamy np. deską i stawiamy na nich coś ciężkiego np. miskę z wodą. Pozostawić tak na 20 minut.

DZISIAJ GRZEJE:  Greckie drobiowe kotleciki - przepis na pyszny obiad

Krok 3. Wafle kroimy na kwadraty, każdy kwadrat należy przekroić po przekątnej na trójkąty.

 

Krok 4. Kotlety panierujemy w rozmąconych z wodą jajkach i bułce tartej. Smażymy na gorącym tłuszczu do zrumienienia z obu stron. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Bułki zapiekane ze serem i szynką - przepis na genialne śniadanie
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowy chleb z chrupiącą skórką - PRAWDZIWY HIT

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here