Z uwagi na fakt, iż marchewka po koreańsku jest często używana w naszej kuchni, mamy dla Ciebie idealny na nią przepis. Wykonanie szybkie i proste, to coś co wszyscy lubią.
Marchewkę po koreańsku można serwować do wszystkich mięs. Doskonale pasuje do duszonych udek kurczaka z ryżem czy do bitek w sosie i tłuczonych ziemniaków. Możemy jej użyć również do wszelkiego rodzaju surówek.
Składniki potrzebne do marchwi po koreańsku – przepis
Aby przygotować marchew po koreańsku, przygotujmy najpierw następujące składniki:
- 0,5 kg marchwi
- 3 ząbki czosnku
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta ostrej papryki lub chili
- pół łyżeczki kolendry w proszku
- szczypta pieprzu czarnego
- 2-3 łyżki octu
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżeczka sosu sojowego
Zapraszamy do zobaczenia naszej strony na Facebooku – „Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Przygotowanie marchwi po koreańsku krok po kroku
Krok 1. Świeżą marchew obieramy i dokładnie myjemy. Następnie ścieramy ją na specjalnej tarce, która daje nam długie i wąskie warzywne słupki – niczym makaron. Jeśli jednak takiej nie posiadamy, ścieramy marchew na tarce na dużych oczkach lub kroimy na cienkie długie słupki.
Krok 2. Do startej marchewki dodajemy cukier, sól, ocet oraz wszystkie przyprawy (oprócz kolendry). Całość dobrze mieszamy i delikatnie ugniatamy, by marchew pościła sok.
Krok 3. Na patelni rozgrzewamy olej uważając, by nie doprowadzić do wrzenia. Marchew polewamy gorącym olejem i mieszamy. Na koniec dodajemy kolendrę i pozostawiamy marchew w temperaturze pokojowej na kilka godzin.
Krok 4. Marchew przechowujemy w zatkniętym pojemniku w lodówce lu od razu spożywamy. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>