Zapiekanka gołąbkowa – szybki i prosty sposób na obiad

0
7778

Przepis na zapiekankę gołąbkową, to coś dla miłośników tradycyjnych gołąbków. Zapiekanka to świetne rozwiązanie, jest o wiele prostsza i szybsza do wykonania niż gołąbki zawijane w kapuście. Smak jest wyśmienity, koniecznie musicie zrobić ją według naszego przepisu.

Do przygotowania zapiekanki gołąbkowej potrzebować będziemy takich samych składników, jak przy tradycyjnych gołąbkach. Jednakże sposób wykonania jest trochę inny, dzięki niemu zaoszczędzimy sporo czasu.

DZISIAJ GRZEJE:  Kotleciki wieprzowe zapiekane z warzywami - przepis na jednogarnkowe danie

Przepis na zapiekankę gołąbkową

Potrzebujemy następujących składników:

  • ok 1 kg mięsa mielonego
  • 1 kg kapusty białej
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 300 g ryżu
  • 1,5 szklanki pasaty pomidorowej
  • 1 łyżka mąki
  • 1-2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • sól ,pieprz, sos sojowy lub maggi 

Zapraszamy do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Przygotowanie zapiekanki gołąbkowej krok po kroku

Krok 1. Białą kapustę szatkujemy na drobno. W garnku należy zagotować wodę i na wrzątek wrzucić kapustę. Gotujemy ją około 10 minut. Następnie odcedzamy kapustę i zostawiamy jedną szklankę wody z gotowania kapusty.

Krok 2. Ryż gotujemy na sypko. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju, dodajemy do ryżu. Do całości dodajemy również mielone mięso i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, odrobiną maggi lub sosu sojowego. Całość dokładnie mieszamy.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na roladę z cukinii z dodatkiem wędzonego łososia - koniecznie musisz jej spróbować
Krok 3. W rondelku rozpuszczamy 2 łyżki masła, dodajemy mąkę, mieszamy i smażymy ją ok 2-3 minuty. Następnie wlewamy wodę z gotowania kapusty i energicznie mieszamy rózgą do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy pastę pomidorową i doprawiamy do smaku solą, pieprzem.
 
Krok 4. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym wcześniej odrobiną oliwy układamy warstwę kapusty – połowę farszu mięsnego – sos pomidorowy -kolejna warstwa kapusty – warstwa mięsa – sos pomidorowy – na wierzch odrobina kapusty.
 
DZISIAJ GRZEJE:  Pasztet z mięsa rosołowego - idealny przepis na wykorzystanie pozostałości z rosołu, zawsze tak robię
 
Krok 5. Całość zakrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, grzanie góra – dół. Pieczemy 1 godzinę ,następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 30 min. Smacznego! 
 
DZISIAJ GRZEJE:  Kiełbasa ze słoika - idealna na kanapki. Zobacz przepis
 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here