Sałatka z tuńczykiem podana na krakersach to coś, co zaskoczy Twoich znajomych. Nie dość, że jest pyszna to sposób podania spodoba się Twoim gościom. Samo wykonanie sałatki zajmie Ci dosłownie kilka minut, co sprawi, że ten przepis stanie się Twoim ulubionym.
Sałatka na krakersach nie tylko dobrze smakuje, ale również wizualnie zrobi furorę wśród gości i domowników. Niebanalne podanie sałatki sprawia, że znika ona ze stołu w mgnieniu oka. Zapraszamy do wypróbowania przepisu i do jego udostępniania.
Składniki do sałatki z tuńczyka podanej na krakersach – przepis
Do przygotowania sałatki potrzebować będziemy następujących składników:
- około półtorej paczki krakersów
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 puszka dobrej jakości tuńczyka
- 3-4 ogórki korniszony
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 150 gram żółtego sera
- majonez
- sól i pieprz do smaku
Zapraszamy do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Sposób przygotowania sałatki z tuńczyka – przepis krok po kroku
Krok 1. Do przygotowania naszej sałatki będziemy potrzebować płaskiego naczynia, np. tacki lub patery. Zaczynamy od ułożenia pierwszej warstwy krakersów.
Krok 2. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Ogórki (możemy obrać ze skórki, ale nie koniecznie) kroimy w drobną kostkę. Oba składniki łączymy ze sobą i dodajemy 2 łyżki majonezu. Całość mieszamy i rozprowadzamy na krakersach.
Krok 3. Następnie kładziemy drugą warstwę krakersów. Czas na tuńczyka – odsączamy go z zalewy i rozgniatamy widelcem. Do Tuńczyka dodajemy 1 łyżkę majonezu i po dokładnym wymieszaniu rozprowadzamy na drugiej warstwie krakersów.
Krok 4. Ponownie rozkładamy krakersy. Kolej na jajka – białka jajek oddzielamy od żółtek. Białka drobniutko kroimy, dodajemy 2 łyżki majonezu, sól i pieprz. Rozprowadzamy na warstwie krakersów.
Krok 5. Ostatnią warstwę krakersów smarujemy delikatnie majonezem, tak by składniki na wierzchu lepiej nam się trzymały. Sałatkę dekorujemy pokrojonymi żółtkami i szczypiorkiem, możemy również dodać do dekoracji np. rzodkiewkę (wierzchnią warstwę układamy w pasy, bądź w kratę – wszystko zależy od naszej inwencji twórczej). Sałatkę odstawiamy do lodówki, aby krakersy nieco zmiękły. Życzymy smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>