Jak co roku, tak i teraz nadszedł czas na przetwory z cukinii. Nie wyobrażam sobie, nie zrobić słynnego leczo z cukinii z dodatkiem czerwonej papryki. W zimie smakuje wybornie, przypominając nam smaki lata.
Przepis na leczo jest bardzo prosty, wystarczy trochę czasu na jego przygotowanie, by móc cieszyć się pysznym daniem. Do lecza najczęściej dodajemy podsmażoną kiełbasę, ale ma ono również inne zastosowanie w kuchni. Może służyć jako baza do pysznej warzywnej zupy czy po zmiksowaniu stanowić sos np. do pulpetów. Koniecznie musicie zrobić zapas na zimę. Sprawdźcie niezawodny przepis na leczo mojej cioci Jadzi. Polecam 🙂
Składniki na leczo z cukinii z dodatkiem papryki – przepis
Do przygotowania potrawy potrzebować będziemy następujących składników:
- 3 kg cukinii
- 1,5 kg papryki (mix kolorów)
- 4 puszki pomidorów krojonych bez skórki lub 1,5 kg świeżych pomidorów
- 1 kg cebuli
- 50 ml oleju
- 1 łyżeczka cukru
- łyżka pasty z lubczyku – przepis znajdziesz <<TUTAJ>>
- 1 łyżka papryki słodkiej
- szczypta chili
- 1 łyżka papryki wędzonej
- sól i pieprz do smaku
Zapraszamy do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Sposób wykonania krok po kroku – przepis
Krok 1. Umytą paprykę kroimy na połówki i usuwamy gniazda nasienne, następnie kroimy ją w kostkę.
Krok 2. Jeśli używamy świeżych pomidorów to obieramy je ze skóry i dzielimy na ósemki. Sok puszczony w trakcie krojenia zlewamy do miseczki.
Krok 3. Cukinię obieramy ze skórki (młodą cukinię nie musimy obierać), wydrążamy z cukinii również nasiona za pomocą łyżki i kroimy w dużą kostkę. W dużym rondlu podgrzewamy 2-3 łyżki oleju i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka. Smażymy do momentu zeszklenia się cebuli. Następnie wrzucamy pokrojoną paprykę i smażymy 2 minuty. Ciągle mieszając podlewamy sokiem z pomidorów i dalej gotujemy na małym ogniu przez 5 minut.
Krok 4. Dodajemy cukinię i mieszając co jakiś czas, dusimy warzywa do momentu, aż cukinia zacznie robić się szklista.
Krok 5. Kolejno dodajemy pomidory i wszystkie przyprawy. Gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut. Leczo doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 6. Gorące przekładamy do słoików. Niezbyt mocno zakręcamy i pasteryzujemy pod przykryciem około 15 minut. Dokręcamy słoiki i pozostawiamy do wystygnięcia w wodzie. Smacznego!