Przepis na zapiekanki na zwykłym chlebie – są pyszne i sycące. Koniecznie musisz ich spróbować, to prawdziwy HIT

0
7599

Przepis na pyszne, expresowe zapiekanki powinien znać każdy. To super rozwiązanie zarówno na śniadanie jak i kolacje. Zapiekankowych kombinacji jest mnóstwo, sami możecie codziennie stworzyć nowy przepis na zapiekanki.

Do zapiekanek możemy wykorzystać chleb tostowy lub każde inne pieczywo. Doskonale nada się też chleb z poprzedniego dnia, wykorzystamy go do stworzenia pysznego dania i nic już się nam nie zmarnuje.

Składniki do zapiekanki dobierajmy według naszych upodobań. Idealnie do naszego dania będą pieczarki, papryka, pomidory, cebula, wszelkiego rodzaju zioła czy sosy. Zapiekanki na chlebie nie należą do dietetycznych dań, ale raz na jakiś czas z pewnością nikomu nie zaszkodzą. Już dla samego zapachu unoszącego się w kuchni warto je zrobić :).

DZISIAJ GRZEJE:  Kiełbasa ze słoika - idealna na kanapki. Zobacz przepis

Zapraszamy do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Składniki do naszych zapiekanek – przepis

Do przygotowania zapiekanek potrzebować będziemy niestepujących składników:

  • kilka kromek chleba tostowego lub zwykłego najlepiej czerstwego chleba
  • 10 dag szynki
  • pomidor
  • papryka – mix kolorów, by zapiekanki pięknie wyglądały
  • czerwona cebula
  • ser (np. mozzarella, ale tak naprawdę każdy się nada)
  • sosy np. keczup, sos czosnkowy, sos barbecue czy dowolny sos słodko-kwaśnego
  • sól i pieprz do smaku
  • ulubione zioła – szczypiorek, koperek czy zioła prowansalskie
  • garść posiekanej naciowej pietruszki
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na genialne kotlety z kalafiora - nie tylko dzieci je pokochają
DZISIAJ GRZEJE:  Czosndog to prawdziwy hit ostatnich czasów. Zobacz przepis

Wykonanie zapiekanek krok po kroku – przepis

Krok 1. Zaczynamy od pokrojenia w drobną kostkę wyrzyskich warzyw, które maja się znaleźć na naszej zapiekance. Doprawiamy je solą i pieprzem.

Krok 2. Kolejno dodajemy do warzyw zioła (świeże zioła należy wcześniej drobno posiekać) oraz wędlinę pokrojoną z paski.

DZISIAJ GRZEJE:  Bułki zapiekane ze serem i szynką - przepis na genialne śniadanie

Krok 3. Chleb układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kromkę smarujemy sosem lub keczupem. Następnie układamy warzywa z szynką i posypujemy startym na grubych oczkach serem. 

Krok 4. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Po wyjęciu posypujemy posiekaną pietruszką. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Greckie drobiowe kotleciki - przepis na pyszny obiad

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here