Dziś mamy dla Was przepis na pyszną i smaczną surówkę „Colesław”. Zapewne większość z Was ją zna, ale i znajdą się zapewne tacy, którzy jeszcze nigdy jej nie jedli. Każdy bowiem kiedyś tam zaczyna swoją przygodę w kuchni i właśnie do takich osób skierowany jest dzisiejszy przepis.
Składniki na surówkę „Colesław”
Składniki są bardzo proste i dostępne w każdym warzywniaku czy markecie. Zatem potrzebować będziemy następujących składników:
- 1/2 białej kapusty (ok. 750 g)
- 1/4 cebuli
- 1 średnia marchewka
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 4 łyżki majonezu
- 1 jabłko
- 1/2 łyżki octu winnego
- 1/2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- koperek lub natka pietruszki
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Przygotowanie surówki krok po kroku – przepis
Krok 1. Kapustę myjemy i obieramy zewnętrzne liście jeśli są uszkodzone. Kolejno kapustę należy przekroić na pół, potem na ćwiartki i wykroić głąb.
Krok 2. Szatkujemy kapustę cieniutko i przekładamy do miski. Dodajemy obraną i drobno posiekaną cebulę oraz obraną i startą na tarce marchewkę. Jabłko po obraniu ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do surówki.
Krok 3. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
Krok 4. Dodajemy majonez i wlewamy ocet winny z sokiem z cytryny oraz miodem. Dodajemy także koper bądź pietruszkę (można oba składniki). Surówkę dokładnie mieszamy i gotowe! 🙂 Smacznego!