Schab zapiekany w piekarniku – szybki przepis na pyszny obiad

0
18361

Ze schabu można przygotować wiele dań, na przykład smaczne kotlety, rolady czy pieczenie. Można przyrządzić także schab zapiekany z serem i pomidorami. Dziś chcemy Wam przedstawić właśnie taki przepis na pyszny i aromatyczny zapiekany w piekarniku schab. Gwarantujemy, że smak zachwyci każdego.

DZISIAJ GRZEJE:  Greckie drobiowe kotleciki - przepis na pyszny obiad

Składniki na schab zapiekany – przepis

Do przygotowania dania potrzebować będziemy następujących składników:

  • około kilograma schabu bez kości
  • 250 g dowolnego żółtego sera
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 1,5 łyżki musztardy
  • 1 łyżka keczupu pikantnego
  • czosnek granulowany do smaku
  • pieprz i sól do smaku
  • garść posiekanego kopru do dekoracji

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na kartacze z mięsem - szybki i sycący obiad

Sposób przygotowania schabu krok po kroku – przepis

Krok 1. Zaczynany od pokrojenia cebuli w półpierścienie i przekładamy ją do miski. Dodajemy do niej majonez, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy.

Krok 2. W osobnej misce mieszamy ze sobą keczup, musztardę, śmietanę i przyprawiamy czosnkiem granulowanym.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na dietetyczne naleśniki z cukinią - są po prostu przepyszne

Krok 3. Schab kroimy w grubsze plastry i nacinamy go z obu stron w kratkę. Doprawiamy go solą i pierzem. Układamy go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 4. Na każdy kawałek mięsa nakładamy sos keczupowo – musztardowy. Na wierzch kładziemy plasterki pomidora i cebulę wymieszaną z majonezem. Przykrywamy mięso folią aluminiową. 

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na genialne kotlety z kalafiora - nie tylko dzieci je pokochają

Krok 5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy tak przygotowany schab przez około 45-50 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię aluminiową i każdy plasterek schabu posypujemy serem startym na grubych oczkach. Potrawę zapiekamy przez kolejne 10 minut. Gotowe mięso dekorujemy pokrojonym koperkiem. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Faszerowany filet z kurczaka, zapiekany w cieście francuskim - koniecznie zobacz ten przepis
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na racuchy z białym serem - dobre na śniadanie lub obiad

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here