Ze schabu można przygotować wiele dań, na przykład smaczne kotlety, rolady czy pieczenie. Można przyrządzić także schab zapiekany z serem i pomidorami. Dziś chcemy Wam przedstawić właśnie taki przepis na pyszny i aromatyczny zapiekany w piekarniku schab. Gwarantujemy, że smak zachwyci każdego.
Składniki na schab zapiekany – przepis
Do przygotowania dania potrzebować będziemy następujących składników:
- około kilograma schabu bez kości
- 250 g dowolnego żółtego sera
- 2 średnie cebule
- 1 łyżka majonezu
- 2 pomidory
- 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
- 1,5 łyżki musztardy
- 1 łyżka keczupu pikantnego
- czosnek granulowany do smaku
- pieprz i sól do smaku
- garść posiekanego kopru do dekoracji
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Sposób przygotowania schabu krok po kroku – przepis
Krok 1. Zaczynany od pokrojenia cebuli w półpierścienie i przekładamy ją do miski. Dodajemy do niej majonez, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy.
Krok 2. W osobnej misce mieszamy ze sobą keczup, musztardę, śmietanę i przyprawiamy czosnkiem granulowanym.
Krok 3. Schab kroimy w grubsze plastry i nacinamy go z obu stron w kratkę. Doprawiamy go solą i pierzem. Układamy go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 4. Na każdy kawałek mięsa nakładamy sos keczupowo – musztardowy. Na wierzch kładziemy plasterki pomidora i cebulę wymieszaną z majonezem. Przykrywamy mięso folią aluminiową.
Krok 5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy tak przygotowany schab przez około 45-50 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię aluminiową i każdy plasterek schabu posypujemy serem startym na grubych oczkach. Potrawę zapiekamy przez kolejne 10 minut. Gotowe mięso dekorujemy pokrojonym koperkiem. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>