Sok z czarnego bzu- zobacz łatwy i sprawdzony przepis

0
28567

Sok z czarnego bzu jest ceniony przez wszystkich, lecz niewiele osób decyduje się go robić. Sok ma wiele właściwości leczniczych, miedzy innymi jest doskonały w leczeniu przeziębienia. Poleć przepis znajomym i sam go wypróbuj – naprawdę warto.

DZISIAJ GRZEJE:  Domowy sposób na oczyszczenie tętnic i wzmocnienie odporności - musisz znać ten przepis

Sok z czarnego bzu ma wiele zalet, między innymi:

  • działa antywirusowo
  • rozrzedza katar
  • działa wykrztuśnie
  • wzmacnia odporność organizmu
  • chroni i wzmacnia drogi oddechowe
  • działa moczopędnie i oczyszczająco
  • przyspiesza przemianę materii
  • łagodzi stany zapalne skóry.
DZISIAJ GRZEJE:  Chcesz wykluczyć cukier z diety? Mamy dla niego zdrowszą alternatywę – nie poczujesz różnicy

Składniki na sok z czarnego bzu – przepis

Do przygotowania soku z czarnego bzu potrzebować będziemy następujących składników:

  • około 3  kg czarny bez
  • szklankę wody
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • około 1/2 kg cukru
DZISIAJ GRZEJE:  Ekler na herbatnikach - przepis na pyszne ciasto bez pieczenia

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Sposób przygotowania soku z czarnego bzu krok po kroku – przepis

Krok 1. Dojrzały czarny bez należy dokładnie umyć i obrać kuleczki z tzw. „parasolek”. Najlepiej zrobić to przy pomocy widelca. Pamiętajmy, że zostawiamy tylko i wyłącznie dojrzałe owoce czarnego bzu, zielone kuleczki wyrzucamy.
Krok 2. Bez wkładamy do garnka i zalewamy szklanką wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy bez przykrycia przez około 15-20 min.
DZISIAJ GRZEJE:  Pijana zakonnica - przepis na intrygujące ciasto. Koniecznie sprawdź przepis

Krok 3. Po upływie czasu lekko przestudzony sok wylewamy na gęste sitko i pozostawiamy, żeby odciekł sok. W żadnym razie nie przecieramy, ani nie mieszamy. 

Krok 4. Na 1,5 litra soku dodajemy 0,5 kg cukru, sok z cytryny i doprowadzamy znów do wrzenia.

Krok 5. Gorący sok rozlewamy do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy około 10 minut od zagotowania.

DZISIAJ GRZEJE:  Leniwe pierogi - sprawdzony przepis babci Władzi. Sposób na expresowe pyszne danie
DZISIAJ GRZEJE:  Oponki, szybki i niezawodny przepis - sprawdź koniecznie

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here