Sok z czarnego bzu jest ceniony przez wszystkich, lecz niewiele osób decyduje się go robić. Sok ma wiele właściwości leczniczych, miedzy innymi jest doskonały w leczeniu przeziębienia. Poleć przepis znajomym i sam go wypróbuj – naprawdę warto.
Sok z czarnego bzu ma wiele zalet, między innymi:
- działa antywirusowo
- rozrzedza katar
- działa wykrztuśnie
- wzmacnia odporność organizmu
- chroni i wzmacnia drogi oddechowe
- działa moczopędnie i oczyszczająco
- przyspiesza przemianę materii
- łagodzi stany zapalne skóry.
Składniki na sok z czarnego bzu – przepis
Do przygotowania soku z czarnego bzu potrzebować będziemy następujących składników:
- około 3 kg czarny bez
- szklankę wody
- 3 łyżki soku z cytryny
- około 1/2 kg cukru
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Sposób przygotowania soku z czarnego bzu krok po kroku – przepis
Krok 1. Dojrzały czarny bez należy dokładnie umyć i obrać kuleczki z tzw. „parasolek”. Najlepiej zrobić to przy pomocy widelca. Pamiętajmy, że zostawiamy tylko i wyłącznie dojrzałe owoce czarnego bzu, zielone kuleczki wyrzucamy.
Krok 2. Bez wkładamy do garnka i zalewamy szklanką wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy bez przykrycia przez około 15-20 min.
Krok 3. Po upływie czasu lekko przestudzony sok wylewamy na gęste sitko i pozostawiamy, żeby odciekł sok. W żadnym razie nie przecieramy, ani nie mieszamy.
Krok 4. Na 1,5 litra soku dodajemy 0,5 kg cukru, sok z cytryny i doprowadzamy znów do wrzenia.
Krok 5. Gorący sok rozlewamy do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy około 10 minut od zagotowania.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>