Przepis na pyszne paszteciki z mięsem, to coś co każdy z nas pokocha. Smakują wyśmienicie, zwłaszcza podane wraz z gorącym czerwonym barszczem. Na farsz do pasztecików można wykorzystać np. mięso z niedzielnego rosołu. Życzymy smacznego i zachęcamy do udostępniania przepisu innym.
Składniki i wykonania ciasta do pasztecików:
Do przygotowania ciasta potrzebować będziemy następujących produktów:
- 500g mąki pszennej
- 50g świeżych drożdży,
- 4 żółtka,
- 2 jajka,
- 4 łyżki śmietany gęstej 18% (około 100g),
- 125g masła,
- 1 łyżeczka cukru,
- Szczypta soli
- jedno jajko i odrobina mleka do posmarowania pasztecików
Krok 1. Na stolnicę należy wysypać mąkę, cukier oraz sól. Kolejno dodajemy masło i siekamy wszystko za pomocą noża. Następnie dodajemy pokruszone drożdże i siekamy do połączenia się składników. Dodajemy całe jajka i żółtka, a także śmietanę. Całość siekamy nożem, a następnie wyrabiamy ciasto dłońmi do momentu, gdy będzie elastyczne. Nie czekamy, aż ciasto podrośnie, od razu przechodzimy do następnego kroku.
Krok 2. Ciasto należy podzielić na 2 części. Każdą z części rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 3mm. Układamy porcję farszu i zawijamy w rulon. Ostrym nożem kroimy otrzymany wałek na kawałki około 2cm. Paszteciki układamy na blaszce do pieczenia zachowując pewien odstęp.
Krok 3. Kolejno roztrzepujemy jajko z mlekiem. Następnie smarujemy nim paszteciki tuż przed pieczeniem. Pieczemy około 15-20 minut w 180 stopniach. Smacznego!
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Składniki i wykonanie farszu do pasztecików – przepis
Do przygotowania farszu potrzebować będziemy:
- 700g mięsa gotowanego, np. z rosołu
- 1 duża cebula
- 1 ugotowana marchewka
- bulion lub woda (ilość zależy od wilgotności mięsa)
- sól
- pieprz
- majeranek
- 1-2 łyżeczki oleju do smażenia
Cebulę należy pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Mięso, cebulę i marchewkę mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Doprawiamy farsz do smaku solą, pieprzem i szczyptą majeranku. Jeśli farsz jest suchy należy dodać ciepłego bulionu lub wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>