Przepis na malinową chmurkę – to ciasto kochają wszyscy. Sprawdź w jaki prosty sposób się ją robi

0
51216

Malinowa chmurka to ciasto, które uwielbiane jest przez wszystkich. Wbrew pozorom robi się ją naprawdę w bardzo prosty sposób, a efekt końcowy jest zdumiewający. Polecamy to ciasto i zachęcamy do udostępniania przepisu innym. Smacznego 🙂

Składniki na ciasto malinowa chmurka – przepis 

Ciasto malinowa chmurka składa się z czterech warstw, na które składniki przedstawiamy poniżej. Podane składniki wystarczą, by przygotować ciasto na blaszce o wymiarach 24cm x 34 cm.

DZISIAJ GRZEJE:  Szarlotka z pianką i kruszonką - boski przepis na ciasto

Składniki na ciasto kruche – przepis

  • 180 g mąki pszennej
  • 40 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 110 g masła – trochę ponad pół kostki
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na ciasto kruche należy przełożyć do miski i dokładnie wymieszać. Z gotowego ciasta formujemy kulę, którą wkładamy do woreczka i schładzamy w zamrażarce prze około godzinę. Po upływie czasu ciasto należy pokroić na cienkie plasterki i wylepić nim dno formy, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy  w temperaturze 180 stopni przez 15-18 minut. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do przestudzenia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto ze śliwkami posypane kruszonką

Składniki na galaretkę z dodatkiem malin – przepis

  • 3 galaretki o smaku malinowym
  • 4 szklanki wrzącej wody
  • 500 g świeżych lub mrożonych malin

Malinowe galaretki rozpuszczamy we wrzątku. Po przestudzeniu dodajemy maliny do galaretki. Gdy zacznie ona lekko tężeć, można ją wyłożyć na przestudzony spód z kruchego ciasta. Przed wylaniem galaretki boki formy wykładamy paskami papieru do pieczenia. Schładzamy w lodówce do całkowitego stężenia.

DZISIAJ GRZEJE:  Pijana zakonnica - przepis na intrygujące ciasto. Koniecznie sprawdź przepis

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

DZISIAJ GRZEJE:  Pyszne ciasto bez pieczenia - Lion. Koniecznie musisz zobaczyć przepis

Kolejne warstwy malinowej chmurki – przepis

Składniki na masę śmietankową – przepis

  • 500 ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki 30 %
  • 250 g bardzo zimnego serka mascarpone
  • 50 g cukru pudru
  • 1 laska wanilii lub łyżeczka esencji waniliowej
  • 50-70 ml wrzącej wody
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku

Wszystkie składniki – oprócz żelatyny i wrzątku – ubijamy na sztywno przy pomocy miksera. Żelatynę zalewamy wrzątkiem i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny w wodzie. Po przestudzeniu wlewamy ją do kremu śmietankowego. Całość mieszamy do momentu połączania się składników. Krem równomiernie rozkładamy na zastygniętej wcześniej galaretce. Ciasto ponownie należy schłodzić w lodówce.

DZISIAJ GRZEJE:  "Smerfowy" sernik na zimno z borówkami - szybki przepis na deser

Składniki na blat bezowy z migdałami – przepis

  • 3 białek
  • 150 g drobnego cukru
  • 1 płaska łyżka skrobi/mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 50 g płatków migdałowych

Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywno, następnie ciągle miksując, stopniowo dodajemy cukier. Na samym końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną. Bezę rozkładamy w miarę równo na papierze do pieczenia (mniej więcej ma mieć wymiar naszej blaszki czyli 24cmx34cm). Całość posypujemy płatkami migdałowymi.Pieczemy w 130 stopniach (pieczenie góra dół) przez około 60-70 minut. Po upieczeniu, formę od razu wyjmujemy z piekarnika.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszne ciasto Zebra. Kochają je wszyscy domownicy

Przestudzony blat bezowy przekładamy na zastygniętą warstwę z masy śmietankowej. Całość schładzamy jeszcze trochę w lodówce. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto Balladyna z malinami - pyszne połączenie masy kajmakowej i owoców w jednym cieście

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here