Malinowa chmurka to ciasto, które uwielbiane jest przez wszystkich. Wbrew pozorom robi się ją naprawdę w bardzo prosty sposób, a efekt końcowy jest zdumiewający. Polecamy to ciasto i zachęcamy do udostępniania przepisu innym. Smacznego 🙂
Składniki na ciasto malinowa chmurka – przepis
Ciasto malinowa chmurka składa się z czterech warstw, na które składniki przedstawiamy poniżej. Podane składniki wystarczą, by przygotować ciasto na blaszce o wymiarach 24cm x 34 cm.
Składniki na ciasto kruche – przepis
- 180 g mąki pszennej
- 40 g cukru pudru
- 3 żółtka
- 110 g masła – trochę ponad pół kostki
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na ciasto kruche należy przełożyć do miski i dokładnie wymieszać. Z gotowego ciasta formujemy kulę, którą wkładamy do woreczka i schładzamy w zamrażarce prze około godzinę. Po upływie czasu ciasto należy pokroić na cienkie plasterki i wylepić nim dno formy, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-18 minut. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do przestudzenia.
Składniki na galaretkę z dodatkiem malin – przepis
- 3 galaretki o smaku malinowym
- 4 szklanki wrzącej wody
- 500 g świeżych lub mrożonych malin
Malinowe galaretki rozpuszczamy we wrzątku. Po przestudzeniu dodajemy maliny do galaretki. Gdy zacznie ona lekko tężeć, można ją wyłożyć na przestudzony spód z kruchego ciasta. Przed wylaniem galaretki boki formy wykładamy paskami papieru do pieczenia. Schładzamy w lodówce do całkowitego stężenia.
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Kolejne warstwy malinowej chmurki – przepis
Składniki na masę śmietankową – przepis
- 500 ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki 30 %
- 250 g bardzo zimnego serka mascarpone
- 50 g cukru pudru
- 1 laska wanilii lub łyżeczka esencji waniliowej
- 50-70 ml wrzącej wody
- 2 łyżeczki żelatyny w proszku
Wszystkie składniki – oprócz żelatyny i wrzątku – ubijamy na sztywno przy pomocy miksera. Żelatynę zalewamy wrzątkiem i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny w wodzie. Po przestudzeniu wlewamy ją do kremu śmietankowego. Całość mieszamy do momentu połączania się składników. Krem równomiernie rozkładamy na zastygniętej wcześniej galaretce. Ciasto ponownie należy schłodzić w lodówce.
Składniki na blat bezowy z migdałami – przepis
- 3 białek
- 150 g drobnego cukru
- 1 płaska łyżka skrobi/mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 50 g płatków migdałowych
Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywno, następnie ciągle miksując, stopniowo dodajemy cukier. Na samym końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną. Bezę rozkładamy w miarę równo na papierze do pieczenia (mniej więcej ma mieć wymiar naszej blaszki czyli 24cmx34cm). Całość posypujemy płatkami migdałowymi.Pieczemy w 130 stopniach (pieczenie góra dół) przez około 60-70 minut. Po upieczeniu, formę od razu wyjmujemy z piekarnika.
Przestudzony blat bezowy przekładamy na zastygniętą warstwę z masy śmietankowej. Całość schładzamy jeszcze trochę w lodówce. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>