Kapusta z buraczkami – przepis na pyszną zimową sałatkę

0
11337

Kapusta z buraczkami, to świetny przepis na zimową sałatkę. Wykonanie jest proste i dość szybkie. Poszczególne składniki należy jedynie ze sobą wymieszać i odstawić na całą noc. Kolejno pasteryzacja i już możemy się cieszyć pyszną sałatką. Polecam przepis i zachęcam do udostępniania go innym.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na cukinię w zalewie słodko-kwaśnej - babciny sposób na przetwory z cukinii

Składniki na kapustę z buraczkami – przepis

Do przygotowania kapusty z buraczkami potrzebować będziemy następujących składników:

  • 2 kg kapusty białej lub czerwonej 
  • kilogram buraków czerwonych
  • 1/2 kg cebuli
DZISIAJ GRZEJE:  Niezawodny sposób na buraczki z papryką - przepis mojej teściowej Danuty

Składniki na zalewę:

  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10 %
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 5-6 sztuk ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • pół łyżki pieprzu ziarnistego
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowej roboty syrop z cebuli - tym sposobem leczę przeziębienie

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Wykonanie kapusty krok po kroku – przepis

Krok 1. Buraczki należy umyć i ugotować do miękkości. Ugotowane i wystudzone buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę lub w półplasterki.

Krok 2. Kapustę obieramy z zewnętrznych liści, przekrawamy na ćwiartki i szatkujemy.
Do garnka wlewamy ocet, wodę i przyprawy i gotujemy zalewę. Kapustę można lekko posolić i wygnieść, aby troszkę zmiękła.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na keczup z cukinii - zrób zapas na zimę

Krok 3. Starte buraki i cebulę przekładamy do kapusty i razem mieszamy. Całość przekładamy do dużego garnka i zalewamy ugotowaną ciepłą zalewą. Kolejno dokładnie mieszamy całość, przykrywamy talerzem, a na nim stawiamy coś cięższego, np. słoik z wodą. Tak przygotowana kapustę zostawiamy na całą noc.

Krok 4. Następnego dnia kapustę należy przełożyć do wyparzonych słoików. Ugniatając wypełniamy słój kapustą i powstałym sokiem.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na kapustę kiszoną w słoikach - doskonałe rozwiązanie

Krok 5. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy około 20 minut. Gotowe. Smacznego.

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na zimową sałatkę z kapusty i papryki - pyszna i zdrowa

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here