Kapusta z buraczkami, to świetny przepis na zimową sałatkę. Wykonanie jest proste i dość szybkie. Poszczególne składniki należy jedynie ze sobą wymieszać i odstawić na całą noc. Kolejno pasteryzacja i już możemy się cieszyć pyszną sałatką. Polecam przepis i zachęcam do udostępniania go innym.
Składniki na kapustę z buraczkami – przepis
Do przygotowania kapusty z buraczkami potrzebować będziemy następujących składników:
- 2 kg kapusty białej lub czerwonej
- kilogram buraków czerwonych
- 1/2 kg cebuli
Składniki na zalewę:
- 3 szklanki wody
- 1 szklanka octu 10 %
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
- 5-6 sztuk ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- pół łyżki pieprzu ziarnistego
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Wykonanie kapusty krok po kroku – przepis
Krok 1. Buraczki należy umyć i ugotować do miękkości. Ugotowane i wystudzone buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę lub w półplasterki.
Krok 2. Kapustę obieramy z zewnętrznych liści, przekrawamy na ćwiartki i szatkujemy.
Do garnka wlewamy ocet, wodę i przyprawy i gotujemy zalewę. Kapustę można lekko posolić i wygnieść, aby troszkę zmiękła.
Krok 3. Starte buraki i cebulę przekładamy do kapusty i razem mieszamy. Całość przekładamy do dużego garnka i zalewamy ugotowaną ciepłą zalewą. Kolejno dokładnie mieszamy całość, przykrywamy talerzem, a na nim stawiamy coś cięższego, np. słoik z wodą. Tak przygotowana kapustę zostawiamy na całą noc.
Krok 4. Następnego dnia kapustę należy przełożyć do wyparzonych słoików. Ugniatając wypełniamy słój kapustą i powstałym sokiem.
Krok 5. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy około 20 minut. Gotowe. Smacznego.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>