Domowy zakwas buraczany – sprawdzony przepis

0
20166

Zakwas buraczany powinna umieć zrobić, każda gospodyni. Jest tysiąc razy lepszy i zdrowszy niż ten, który możemy kupić w sklepie. Większość z Was, myśli pewnie, że jest to trudne… nie prawda. Zakwas buraczany robi się naprawdę łatwo, przekonaj się sam i wypróbuj przepis.

Składniki na zakwas buraczany – przepis

Do przygotowania zakwasu domowej roboty, potrzebować będziemy następujących składników:

  • 1,5 kg buraków
  • główka czosnku
  • 7 liści laurowych
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 30 ziaren czarnego pieprzu
  • 3 łyżeczki soli
  • około 1,5 – 2 l wody
  • opcjonalnie kromka razowego chleba

Sposób przygotowania zakwasu buraczanego krok po kroku – przepis

Krok 1. W pierwszej kolejności należy buraki dokładnie wyszorować za pomocą szczotki. Kolejno buraki kroimy na cienkie plasterki. 

Krok 2. Główkę czosnku należy przekroić w poprzek. Czosnku nie obieramy, w jego łupince jest bardzo dużo aromatu.

Krok 3. Pokrojonego buraka przekładamy do dużego szklanego słoja i dodajemy wszystkie pozostałe składniki.

Krok 4. Gdy chcemy przyspieszyć proces fermentacji, to do zakwasu dodajemy kromkę razowego chleba. Bez tego zakwas będzie gotowy za około 12-21 dni. Im dłużej czekamy tym jego aromat się wzmocni.

Krok 5. Całość zalewamy wodą po samą nakrętkę. Gdy zalejemy buraki ciepłą, bądź gorącą wodą, przyspieszy to proces kwaszenia. 

Krok 6. „Zastaw” buraczany odkładamy najlepiej w ciemne, zimne miejsce. Po upływie czasu, należy zlać gotowy zakwas do butelek i przechowywać w lodówce. Smacznego!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here