Dziś, mam dla Was kolejny przepis na zimową sałatkę z marchewki i papryki. Jest wyśmienita, w moim domu nie może jej zabraknąć w spiżarni. Mam nadzieję, że Wam posmakuje i podzielicie się ze mną swoimi opiniami. Polecam 🙂
Składniki na sałatkę z marchwi i papryki – przepis
Do przygotowania sałatki potrzebować będziemy następujących składników:
- 2 kg marchwi
- 3 cebule
- 2 papryki (czerwone lub 1 czerwona 1 żółta)
- 200 g koncentratu pomidorowego
- 200 g ketchupu
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki octu
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżka soli
- pół łyżki pieprzu ziołowego
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Sposób przygotowania sałatki krok po kroku – przepis
Krok 1. W pierwszej kolejności należy obrać marchew. Kolejno kroimy ją w plasterki i wrzucamy na wrzątek – gotujemy 3 minuty od momentu zagotowania. Marchew odcedzamy na sicie.
Krok 2. Następnie cebulę kroimy w półplasterki, a paprykę w paseczki. Warzywa mieszamy z pozostałymi składnikami (ocet, koncentrat, ketchup, cukier, olej, sól, pieprz). Kolejno zagotowujemy to i dodajemy marchewkę.
Krok 3. Gorącą sałatkę wkładamy do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy 15 minut w garnku z wodą lub 40 minut w piekarniku w temp 130 C.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>