Sałatka śledziowa sprawdzi się zarówno na święta jak i na urodzinowe przyjęcie. Jest po prostu smaczna i szybka w wykonaniu, co sprawia, że jest ona jedną z moich ulubionych. Koniecznie wypróbujcie i dajcie znać jak Wam smakuje. Smacznego!
Składniki na sałatkę śledziową -przepis
- 6 filetów śledziowych
- 4 średnie jajka gotowane na twardo
- średniej wielkości jabłko
- 2 ogórki konserwowe
- pół szklanki groszku konserwowego
- 1/2 puszki kukurydzy
- pół cebuli czerwonej
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany 18 %
- pieprz do smaku
- opcjonalnie garść posiekanego koperku
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Przygotowanie sałatki krok po kroku – przepis
Krok 1. W pierwszej kolejności należy osuszyć śledzie. W tym celu układamy je na papierowym ręczniku. Kolejno śledzie kroimy na małe około 2 cm paski i przekładamy do miski.
Krok 2. Jajka należy umyć i ugotować na twardo. Ostudzone ugotowane jajka obieramy i kroimy na kostkę. Dodajemy do śledzi.
Krok 3. Kukurydzę i groszek odsączamy z zalewy i również przekładamy do miski.
Krok 4. Jabłko obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Podobnie postępujemy z ogórkami kiszonymi i czerwoną cebulą. Do sałatki dodajemy 2 łyżki śmietany oraz 2 łyżki majonezu. Całość doprawiamy pieprzem i koperkiem, sałatkę delikatnie mieszamy i po schłodzeniu jest gotowa do spożycia. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>