Danie, które chce Wam dziś zaprezentować pochodzi z Rumunii, gdzie do dzisiejszego dnia jest bardzo popularne. W Polsce kapusta panierowana jest mniej znana, ale naprawdę warto jej spróbować.
Przepis jest banalnie prosty, lecz smaku z pewnością długo nie zapomnicie. Minimum składników to niewątpliwie zaleta tego przepisu. Kapustę panierowaną można podawać jako osobne danie lub jako dodatek. Życzę smacznego! 🙂
Składniki na kapustę panierowaną – przepis
Do przygotowania kapusty potrzebować będziemy następujących składników:
- 1 średnia główka kapusty
- 2 jajka
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- bułka tarta do panierowania
- woda
- masło lub olej do smażenia
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Przygotowanie kapusty krok po kroku – przepis
Krok 1. Z kapusty należy usunąć ciemne, luźne liście. Kolejno kapustę kroimy na ćwiartki, a następnie na ósemki.
Krok 2. Do garnka wlewamy wodę i dodajemy łyżeczkę soli. Wkładamy kapustę i gotujemy ją około 5-8 minut.
Krok 3. Podgotowaną kapustę odcedzamy na sicie. Pozostawiamy ją tak do przestudzenia.
Krok 4. Zimną kapustę panierujemy w rozkłóconym jajku (z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu) oraz w bułce tartej.
Krok 5. Kapustę smażymy z obu stron na złoty kolor. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>