Przepis na piernik przełożony powidłem śliwkowym – ten przepis musicie znać

0
13836

Pyszny i aromatyczny piernik, powinien znaleźć się na stole w każdym domu. Przepis jest prosty więc każdy poradzi sobie z nim doskonale. Piernik to ciasto, które tak naprawdę pasuje zarówno do codziennej kawy, jak i na świąteczny poczęstunek.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto Balladyna z malinami - pyszne połączenie masy kajmakowej i owoców w jednym cieście

Składniki na piernik z powidłem – przepis

Do przygotowania piernika potrzebować będziemy następujących składników:

  • 125 g masła
  • 250 g cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki powidła śliwkowego
  • 4 łyżeczki przyprawy korzennej lub piernikowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 pełne łyżki kawy zbożowej np. Inki
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 300 g mąki pszennej
DZISIAJ GRZEJE:  Szarlotka z pianką i kruszonką - boski przepis na ciasto
Dodatkowo potrzebujemy:
  • kilka łyżek powidła śliwkowego – do przełożenia piernika
  • 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% – 36%
  • 100 g ciemnej czekolady
DZISIAJ GRZEJE:  Makowiec japoński - prosty i szybki przepis

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Przygotowanie piernika krok po kroku – przepis

Krok 1. Przygotowanie piernika zaczynamy od roztopienia masła w szerokim garnku. Do roztopionego masła dodajemy cukier i mieszamy całość. Kolejno dodajemy miód, powidło śliwkowe, przyprawę piernikową, cynamon oraz kakao. Skłądniki podgrzewamy jeszcze przez minutę na minimalnym ogniu cały czas mieszając.

DZISIAJ GRZEJE:  Pleśniak - pyszne domowe ciasto. Dobre do zrobienia na wiele okazji

Krok 2. Garnek zdejmujemy z ognia i po chwili dodajemy sodę, kawę zbożową, mleko oraz roztrzepane jajka. Wszystko szybko oraz energicznie mieszamy łyżką.

Krok 3. Cały czas mieszając stopniowo dodajemy mąkę przesianą wcześniej przez sitko. Masę piernikową mieszamy do momentu całkowitego połączenia się składników.

DZISIAJ GRZEJE:  Kokosanki - szybki i prosty sposób na pyszne ciasteczka

Krok 4. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni (góra i dół bez termoobiegu). Formę keksową o wymiarach 12 x 25 cm smarujemy tłuszczem i osypujemy mąką razową, płatkami owsianymi błyskawicznymi lub zwykłą mąką.

Krok 5. Masę piernikową wywalamy do formy i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 45 – 50 minut, do tak zwanego „suchego patyczka”.

DZISIAJ GRZEJE:  Domowy sernik z wiaderka - szybki i niezawodny przepis. Zrobisz go w 15 minut

Krok 6. Po upieczeniu i wystudzeniu piernik należy przekroić na pół i przełożyć powidłem śliwkowym. Piernik polewamy chłodną polewą (w rondelku należy zagotować śmietankę, odstawić z ognia dodać połamaną na kosteczki lub drobno posiekaną czekoladę). Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Sernik na zimno na biszkopcie z brzoskwiniami - przepis na pyszne i proste ciasto
DZISIAJ GRZEJE:  Pijana zakonnica - przepis na intrygujące ciasto. Koniecznie sprawdź przepis

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here