Pyszny i aromatyczny piernik, powinien znaleźć się na stole w każdym domu. Przepis jest prosty więc każdy poradzi sobie z nim doskonale. Piernik to ciasto, które tak naprawdę pasuje zarówno do codziennej kawy, jak i na świąteczny poczęstunek.
Składniki na piernik z powidłem – przepis
Do przygotowania piernika potrzebować będziemy następujących składników:
- 125 g masła
- 250 g cukru
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki powidła śliwkowego
- 4 łyżeczki przyprawy korzennej lub piernikowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 pełne łyżki kawy zbożowej np. Inki
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- 300 g mąki pszennej
- kilka łyżek powidła śliwkowego – do przełożenia piernika
- 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% – 36%
- 100 g ciemnej czekolady
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Przygotowanie piernika krok po kroku – przepis
Krok 1. Przygotowanie piernika zaczynamy od roztopienia masła w szerokim garnku. Do roztopionego masła dodajemy cukier i mieszamy całość. Kolejno dodajemy miód, powidło śliwkowe, przyprawę piernikową, cynamon oraz kakao. Skłądniki podgrzewamy jeszcze przez minutę na minimalnym ogniu cały czas mieszając.
Krok 2. Garnek zdejmujemy z ognia i po chwili dodajemy sodę, kawę zbożową, mleko oraz roztrzepane jajka. Wszystko szybko oraz energicznie mieszamy łyżką.
Krok 3. Cały czas mieszając stopniowo dodajemy mąkę przesianą wcześniej przez sitko. Masę piernikową mieszamy do momentu całkowitego połączenia się składników.
Krok 4. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni (góra i dół bez termoobiegu). Formę keksową o wymiarach 12 x 25 cm smarujemy tłuszczem i osypujemy mąką razową, płatkami owsianymi błyskawicznymi lub zwykłą mąką.
Krok 5. Masę piernikową wywalamy do formy i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 45 – 50 minut, do tak zwanego „suchego patyczka”.
Krok 6. Po upieczeniu i wystudzeniu piernik należy przekroić na pół i przełożyć powidłem śliwkowym. Piernik polewamy chłodną polewą (w rondelku należy zagotować śmietankę, odstawić z ognia dodać połamaną na kosteczki lub drobno posiekaną czekoladę). Smacznego!