Makowa panienka – przepis na ciasto idealne

0
50027

Makowa panienka to ciasto, które musi znać każdy, jest idealne na nadchodzące święta. Życzymy smacznego i zachęcamy do udostępniania przepisu.

DZISIAJ GRZEJE:  "Smerfowy" sernik na zimno z borówkami - szybki przepis na deser

Składniki na ciasto makowa panienka – przepis

Do przygotowania ciasta potrzebować będziemy następujących składników:

  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki suchego maku
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
DZISIAJ GRZEJE:  Fintifluszka - przepis na najprostsze ciasto bez pieczenia. Potrzebujesz zaledwie 4 składników

Do przygotowania kremu potrzebujemy:

  • 700 ml mleka
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 6 łyżek cukru
  • 200 g masła lub dobrej margaryny
  • dodatkowo brzoskwinie z puszki

Przygotowanie ciasta krok po kroku – przepis


Krok 1. W pierwszej kolejności należy przygotować ciasto: jajka ubijamy z cukrem na puch, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i mak. Całość dokładnie mieszamy.

DZISIAJ GRZEJE:  "Turecka rozkosz" - to przepis na ciasto, które zaskoczy Twoich gości

Krok 2. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 22 x 22 cm. Pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu ciasto należy wystudzić i przekroić na dwa blaty.

Krok 3. Kolejno pół litra mleka należy zagotować z cukrem, w pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy i wlewamy go do gotującego się mleka. Mieszamy do uzyskania gładkiej, gęstej konsystencji. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy folią spożywczą i studzimy.  Miękkie masło należy dokładnie zmiksować. Następnie ciągle miksując dodajemy partiami wystudzony budyń. Miksujemy na gładką masę, którą dzielimy na trzy części.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na sernik z brzoskwiniami i delikatną bezą - ulubione ciasto moich dzieci

Krok 4. Jeden blat ciasta przekładamy ponownie do formy i posmarujemy pierwszą częścią masy. Układamy brzoskwinie pokrojone w kawałki i smarujemy drugą częścią masy. Przykrywamy drugim blatem makowego ciasta i znów smarujemy resztą kremu. Ciasto schładzamy w lodówce.

DZISIAJ GRZEJE:  Czekoladowa rolada - przepis na pyszne, szybkie ciasto
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszne ciasto jogurtowe w pięć minut - zaskocz nim znajomych i rodzinę

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here