Klasyczna sałatka jarzynowa lubiana jest chyba przez wszystkich, ale czy próbowaliście ją kiedyś choć trochę zmodyfikować? Jeśli nie to zachęcam do wypróbowania przepisu.
Składniki na sałatkę jarzynową – przepis
Do przygotowania sałatki potrzebować będziemy następujących składników:
- 2 średnie marchewki
- 1 średnia pietruszka
- 1/2 selera
- 2-3 ogórki konserwowe
- 50 g pieczarek konserwowych
- 150 g szynki konserwowej
- 1/2 puszki kukurydzy
- 3 jajka
- 1 jabłko
- groszek konserwowy
- majonez, musztarda
- pieprz i sól do smaku
- opcjonalnie szczypiorek do dekoracji
Przygotowanie sałatki krok po kroku – przepis
Krok 1. Marchewkę, pietruszkę oraz selera dokładnie myjemy i gotujemy do miękkości, ale uważamy, by ich nie rozgotować. Następnie studzimy warzywa i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę.
Krok 2. Umyte jajka gotujemy na twardo. Po ugotowaniu zalewamy zimą wodą i obieramy ze skorupki. Kroimy w kostkę.
Krok 3. Szynkę również należy pokroić w kosteczkę.
Krok 4. Obrane jabłko, pieczarki, ogórki konserwowe, także pokrój w kostkę. Groszek konserwowy i kukurydzę odcedzamy na sicie.
Krok 5. Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce i mieszamy „na sucho”. Kolejno dodajemy majonez i musztardę. Poprawiamy solą i pieprzem do smaku. Możemy udekorować naszą sałatkę posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>