Grzebyki krucho-drożdżowe to pyszne ciasteczka, które smakują wszystkim. Robi się je naprawdę szybko, a minimum składników sprawia, że chętnie będziecie wracać do tego przepisu – mam taką nadzieję 😉
Składniki na grzebyki krucho-drożdżowe – przepis
Do przygotowania grzebyków krucho-drożdżowych potrzebujemy bardzo mało składników, takich jak:
- 50 dag mąki pszennej
- 40 dag masła
- 2 jajka średniej wielkości
- 4 – 5 łyżek śmietany 18%
- opakowanie cukru waniliowego
- 4 dag świeżych drożdży
- twarda marmolada do nadzienia
- cukier waniliowy do posypania grzebyków
Przygotowanie grzebyków krok po kroku – przepis
Krok 1. Mąkę przesiewamy przez sitko. Dodajemy do niej masło, 2 żółtka, śmietanę, cukier waniliowy i pokruszone drożdże.
Krok 2. Z podanych składników zagniatany jednolite ciasto. Przykrywamy je ściereczkę i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 3. Ciasto należy rozwałkować na grubość 4 mm, starając się uformować go w kształt prostokąta. Na brzeg ciasta nakładamy paskami marmoladę i zawijamy w rulonik dwa razy, odcinamy od reszty ciasta. Powtarzamy czynność do wyczerpania ciasta.
Krok 4. Zawinięte ruloniki smarujemy roztrzepanym białkiem i kroimy na około 8 cm kawałki, które z jednej strony w równych odstępach nacinamy do 1/3 wysokości. Grzebyki posypujemy po wierzchu cukrem waniliowym lub zwykłym.
Krok 5. Grzebyki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko wyginać je w łuk. Pieczemy na złoty kolor ok. 20-25min w temperaturze 180 stopni. Smacznego!