Przepis, który od lat gości w mojej kuchni. Rogaliki zawsze się udają i są idealne na spotkania rodzinne. W kilka chwil znikają ze stołu. Polecam wszystkim!
Składniki na rogaliki z marmoladą – przepis
Do przygotowania rogalików z marmoladą, potrzebować będziemy następujących składników (szklanka 250 ml):
- 1,2 kg mąki tortowej
- 0,5 l mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 100 g świeżych drożdży
- 100 g margaryny lub masła
- 5 średnich jajek
- cukier wanilinowy (opakowanie 16 g)
- szczypta soli
- 500 g marmolady
Wykonanie drożdżowych rogalików krok po kroku – przepis
Krok 1. Do dużego naczynia wrzucamy 100 g drożdży, 0,5 l mleka, cukier wanilinowy oraz pół szklanki cukru. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 min.
Krok 2. W między czasie w oddzielnej misce rozbijamy 5 średnich jajek i mieszamy do czasu połączenia się białka z żółtkiem. Połowę połączonych jajek dodamy do ciasta, a druga połowa posłuży nam do posmarowania rogalików.
Krok 3. Po ok. 10 min. do roztworu z drożdży dodajemy pozostałe składniki: szczypta soli, połowę jaj, 100 g margaryny oraz mąkę (najlepiej przesiać mąkę przed dodaniem).
Krok 4. Ciasto wyrabiamy rękoma do całkowitego połączenia się składników. Najlepiej jest ugniatać ciasto ok. 10 min. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40 min.
Krok 5. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na 8 kawałków w kształcie trójkątów. U podstawy trójkąta kładziemy łyżeczkę marmolady i ciasto zawijamy na kształt rogalika.
Krok 6. Po uformowaniu rogalików kładziemy je na blaszkę i smarujemy jajkami, które wcześniej zostawiliśmy. Po posmarowaniu można posypać rogaliki cukrem.
Krok 7. Posmarowane rogaliki wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 200*C na ok. 20 minut, aż staną się złociste. Smacznego!