Przepis na rogaliki drożdżowe z marmoladą- niezawodny przepis

0
17882

Przepis, który od lat gości w mojej kuchni. Rogaliki zawsze się udają i są idealne na spotkania rodzinne. W kilka chwil znikają ze stołu. Polecam wszystkim!

DZISIAJ GRZEJE:  Domowe kruche ciasteczka z cukrem - do zrobienia w pięć minut. Zobacz przepis

Składniki na rogaliki z marmoladą – przepis

Do przygotowania rogalików z marmoladą, potrzebować będziemy następujących składników (szklanka 250 ml):

  • 1,2 kg mąki tortowej
  • 0,5 l mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 100 g świeżych drożdży
  • 100 g margaryny lub masła
  • 5 średnich jajek
  • cukier wanilinowy (opakowanie 16 g)
  • szczypta soli
  • 500 g marmolady
DZISIAJ GRZEJE:  Kluski na parze - pampuchy, sprawdzony przepis mojej babci
DZISIAJ GRZEJE:  Marchewka po koreańsku - świetny dodatek do różnych dań - przepis

Wykonanie drożdżowych rogalików krok po kroku – przepis

Krok 1. Do dużego naczynia wrzucamy 100 g drożdży, 0,5 l mleka, cukier wanilinowy oraz pół szklanki cukru. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 min. 

Dla Ciebie na szczęście. Miłego poniedziałku

 

Krok 2. W między czasie w oddzielnej misce rozbijamy 5 średnich jajek i mieszamy do czasu połączenia się białka z żółtkiem. Połowę połączonych jajek dodamy do ciasta, a druga połowa posłuży nam do posmarowania rogalików.

Krok 3. Po ok. 10 min. do roztworu z drożdży dodajemy pozostałe składniki: szczypta soli, połowę jaj, 100 g margaryny oraz mąkę (najlepiej przesiać mąkę przed dodaniem).

DZISIAJ GRZEJE:  Kruche ciasto ze śliwkami i bezą - przepis

Krok 4. Ciasto wyrabiamy rękoma do całkowitego połączenia się składników. Najlepiej jest ugniatać ciasto ok. 10 min. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40 min.

Krok 5. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na 8 kawałków w kształcie trójkątów. U podstawy trójkąta kładziemy łyżeczkę marmolady i ciasto zawijamy na kształt rogalika.

Krok 6. Po uformowaniu rogalików kładziemy je na blaszkę i smarujemy jajkami, które wcześniej zostawiliśmy. Po posmarowaniu można posypać rogaliki cukrem.

Krok 7. Posmarowane rogaliki wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 200*C na ok. 20 minut, aż staną się złociste. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Domowy sernik z wiaderka - szybki i niezawodny przepis. Zrobisz go w 15 minut
DZISIAJ GRZEJE:  Genialny przepis na kartoflankę! Takiej jeszcze nie jadłeś, rozgrzewa w chłodne dni

Dobranoc Kochani

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here