Młoda kapusta zasmażana. Tradycyjny przepis na łatwy i pyszny dodatek do obiadu

0
96191

Młode ziemniaczki, kotlet smażony i do tego młoda kapusta zasmażana, to z pewnością przepis na obiad idealny. Kapusta z dodatkiem koperku to tradycyjny dodatek do dań, który króluje w naszym domu od wieeeelu lat i chyba nigdy nam się nie znudzi. Jest ona nie tylko przepyszna, ale również bardzo łatwa w przygotowaniu. Warto poświęcić chwilkę dłużej w kuchni póki sezon trwa, ponieważ „stara” kapusta mimo dobrego smaku, nie jest w stanie jej dorównać.

DZISIAJ GRZEJE:  Mini serowe pączki bez drożdży - szybki i niezawodny przepis

Młoda kapusta zasmażana – składniki potrzebne do przygotowania:

  • Główka młodej kapusty (do 700 g)
  • Pęczek koperku
  • Łyżka mąki pszennej
  • Pół szklanki wody
  • Łyżeczkę cukru
  • Pół kostki masła (100 g)
  • 2 łyżki soki z cytryny
  • Kminek do smaku
  • 5 sztuk ziela angielskiego
  • Łyżeczkę soli
  • Odrobina pieprzu
DZISIAJ GRZEJE:  Jedyny prawdziwy przepis na soczyste kotlety mielone. Tradycyjny obiad jak u mamy

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Przepis na młodą kapustę zasmażaną krok po kroku:

Krok 1. Na początek oderwij zewnętrzne (ciemniejsze) liście z kapusty, a następnie podziel ją na cztery części. Potem odkrój białe i twarde głąby.

Krok 2. Poszatkuj każdy kawałek na cienkie paseczki, potem umieść kapustę w garnku wraz z szklanką wody, cukrem, kminkiem, solą i pieprzem. Dodaj również ziele angielskie. Następnie przykryj garnek pokrywką i wstaw go na gaz. Całość gotuj przez około 15 minut na małym ogniu.

DZISIAJ GRZEJE:  Galaretka drobiowa - najlepsza jaką jedliście. Przepis jest banalnie prosty
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na jajka faszerowane pieczarkami i szynką - idealne na święta Wielkanocne

Krok 3. Po tym czasie zdejmij pokrywkę z garnka i dodaj do kapusty posiekany koperek oraz sok z cytryny, następnie wymieszaj kapustę. Gotuj jeszcze przez chwilę, ale już bez pokrywki.

Krok 4. Przygotuj patelnię i rozpuść na niej masło, potem wsyp łyżkę mąki, jednocześnie mieszając by nie powstały grudki. Gdy całość zacznie się pienić wyłącz gaz.

Krok 5. Ostatnim krokiem jest połączenie przygotowanej zasmażki z kapustą z koperkiem. Wszystko razem dobrze wymieszaj i gotuj przez około minutę, dzięki temu całość idealnie się połączy.

Młoda kapusta duszona gotowa do jedzenia. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na sałatkę śledziową z buraczkami - jest bardzo smaczna
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na syrop z imbirem - wzmocni odporność, a w trakcie przeziębienia postawi Cię znów na nogi

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na kolorowe pyszne ciasto. Galaretki w kremie śmietankowym, aż rozpływają się w ustach
DZISIAJ GRZEJE:  Pasztet z mięsa rosołowego - idealny przepis na wykorzystanie pozostałości z rosołu, zawsze tak robię

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here