Aby przygotować likier wiśniowy nie musisz posiadać ani specjalnego sprzętu ani większych umiejętności. Każdy smakosz tego typu alkoholi z pewnością powinien choć raz przygotować go sam, gdyż smak domowego napoju jest nieporównywalny do tego ze sklepowych półek. Świeże owoce nadają mu słodko-kwaśny posmak z nutą goryczy, dzięki czemu jest wyjątkowo aromatyczny.
Warto zwrócić uwagę na to, że likier wiśniowy posiada wiele dobroczynnych właściwości, dzięki obecności szerokiej gamy witamin, kwasu foliowego, kwasów organicznych oraz związków mineralnych. Sporadyczne spożywanie nalewki świetnie wpływa na pracę żołądka i jelit, reguluje ciśnienie krwi, a także posiada silne działanie antyutleniające. Pomaga również pozbyć się różnego rodzaju toksyn z organizmu. Pamiętajmy jednak, że jest to napój alkoholowy, dlatego nie powinny spożywać go kobiety w ciąży, karmiące piersią jak również dzieci.
Składniki na likier wiśniowy:
- ½ kilograma wiśni
- ½ litra spirytusu
- 0,2 litra wody
- ½ kilograma cukru
Oprócz tego przygotuj:
- Butelka o pojemności około 0,7l-1l
- Sitko
- Lejek
- Słoik o pojemności około 1l
Przepis na likier wiśniowy krok po kroku:
Krok 1. Na początek dokładnie umyj wszystkie owoce, a następnie przełóż je do słoika i zalej alkoholem. Potem przełóż owoce w ciepłe miejsce i trzymaj je tak około tydzień, codziennie wstrząsając słoikiem.
Krok 2. Kolejnym krokiem jest zlanie spirytusu za pomocą sitka do butelki. Następnie do wiśni w słoiku dodaj cukrem i odstaw na kolejne trzy tygodnie, pamiętając o codziennym wstrząsaniu zawartością.
Krok 3. Gdy już minie wyznaczony czas wlej płyn ze słoika do butelki z alkoholem, potem dodaj do owoców wodę. Słoik porządnie wstrząśnij, aby wypłukać pozostały cukier i spirytus, następnie wodę z wiśni również dodaj do nalewki. Likier wiśniowy nie musi być przechowywany w lodówce, jednak warto dać mu jeszcze „odstać”, ponieważ im dłużej stoi, tym nabiera bardziej aromatycznego smaku.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>