Przepis na botwinkę. Jak dla mnie najlepszy

0
4340
Chłodnik litewski przepis

Botwinka to jedna z najbardziej znanych i najprostszych zup jakie istnieją. Ze względu na to, że jest ona podawana na zimno, świetnie sprawdzi się na obiad w czasie upalnych dni. Dodatkowo jej przygotowanie jest banalnie proste i szybkie, dzięki czemu zaoszczędzimy czas spędzany w kuchni.

DZISIAJ GRZEJE:  Ciasto z rabarbarem na kefirze - zawsze się udaje

Składniki na botwinkę:

  • Pęczek botwinki
  • ½ pęczku koperku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 200 ml wody
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 2/3 ogórki
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 500 g maślanki
  • 400 g kefiru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Cukier, sól i pieprz do smaku
DZISIAJ GRZEJE:  Ucierane ciasto z jagodami - szybki i efektowny domowy placek

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Jak przygotować botwinkę krok po kroku:

Krok 1. Na początek poszatkuj botwinkę, a ogórki i rzodkiewki zetrzyj na tarce jarzynowej (średnie oczka). Następnie posiekaj szczypiorek i koperek.

Krok 2. Przygotuj garnek i wlej do niego 200 ml wody, potem dodaj botwinkę i po jednej łyżeczce soli i cukru. Całość zagotuj, a następnie przykryj pokrywką i gotuj około 3 minuty.

Krok 3. Gdy botwinka trochę się podgotuje przełóż ją do dużego naczynia by ostygła.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na sałatkę pieczarkową - zachwyć nią swoich domowników

Krok 4.  Starte ogórki posyp około ½ łyżeczki soli i odstaw na bok, aż do momentu aż puszczą wodę – następnie je odcedź.

Krok 5. Do wystudzonej botwinki kolejno dodaj kefir, maślankę i jogurt, a potem pozostałe składniki. Na koniec dopraw chłodnik litewski sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem.

Krok 6. Wstaw chłodnik do lodówki na około 20 minut, tak aby był odpowiednio schłodzony przed podaniem. Następnie podaj go z jajkiem na twardo.

DZISIAJ GRZEJE:  Syrop z malin to hit tego lata - przepis z 3 składników
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na sałatkę śledziową z buraczkami - jest bardzo smaczna

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Kotlety ziemniaczane z pieczarkami - przepis na pyszny i szybki obiad
DZISIAJ GRZEJE:  Bigos z kiszonej kapusty - przepis mojej babci. Zobacz koniecznie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here