Przepis na ogórki w zalewie gyros. Nietypowa sałatka o rewelacyjnymsmaku

0
45557

Przetwory z ogórków są u nas hitem, który nigdy się nie nudzi, a to wszystko dlatego, że przygotowuję je na wiele różnych sposobów. Jednym z tych bardziej oryginalnych z pewnością są ogórki w zalewie gyros. Jeśli jeszcze nigdy nie jadłeś tej sałatki to koniecznie musisz ją przygotować – ma naprawdę wyjątkowy smak.

DZISIAJ GRZEJE:  Grzyby marynowane - niezawodny sposób mojej mamy

Składniki na sałatkę z ogórków:

  • 2 kilogramy ogórków gruntowych
  • 3 marchewki
  • 2 łyżki soli kamiennej
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 papryki
  • 1 szklanka octu 10%
  • 2,5 szklanki cukru
  • ½ szklanki oleju
  • 25g przyprawy gyros
DZISIAJ GRZEJE:  Pulpeciki w sosie pomidorowym mojej mamy. Ekspresowy obiad dla całej rodziny

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Ogórki w zalewie gyros – przepis krok po kroku:

Krok 1. W pierwszej kolejności myjemy ogórki, a następnie kroimy je w dość grube plastry. Potem przekładamy je do miski i posypujemy solą, całość dokładnie mieszamy.

Krok 2. Myjemy i obieramy marchew, a potem kroimy ją w plasterki. Potem bierzemy się za cebulę i paprykę – cebulę obieramy i kroimy na średnie kawałki, natomiast paprykę w kostkę.

DZISIAJ GRZEJE:  Babciny przepis na aromatyczny rosół z kury. Idealny na niedzielny obiad i przeziębienie

Krok 3. Warzywa przekładamy do miski z ogórkami, następnie dodajemy do nich cienko pokrojone plasterki czosnku, całość mieszamy.

Krok 4. W osobnej miseczce łączymy ze sobą cukier, olej, ocet, a także przyprawę gyros. Tak przygotowaną zalewę przelewamy do miski z warzywami, potem całość ponownie mieszamy. Ogórki w zalewie gyros odkładamy na około 6 godzin, po tym czasie warzywa powinny puścić sok i zalewy będzie więcej. Pamiętajmy także, by co jakiś czas zamieszać sałatkę.

Krok 5. Po tym czasie przekładamy warzywa wraz z zalewą do słoików, zakręcamy, a następnie je pasteryzujemy.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pasztet z cukinii - jest naprawdę bardzo dobry. Koniecznie musisz go zrobić w domu
DZISIAJ GRZEJE:  Przepyszne ciasto drożdżowe z jagodami. Przepis, który zawsze się udaje

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowej roboty syrop z cebuli - tym sposobem leczę przeziębienie
DZISIAJ GRZEJE:  Lody w wafelku – przepis, który przypomni Ci błogi smak dzieciństwa

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here