Przepis na cukinię o smaku grzybów. Jest przepyszna

0
30513

Dziś przedstawię Wam kolejny przepis z moją ulubioną cukinią w roli głównej, jednak tym razem w nieco innej odsłonie. Bowiem będzie to cukinia a’la grzybek, czyli zamarynowana tak, aby jej aromat przypominał grzyby – i rzeczywiście jest to wspaniała alternatywa. Smak tak przygotowanej cukinii jest naprawdę wyjątkowy, dzięki temu z pewnością zasmakuje wszystkim fanom przetworów. Marynowana cukinia świetnie sprawdzi się jako smaczna przekąska, ale także jako dodatek do obiadu czy sałatek.

DZISIAJ GRZEJE:  Cukinia po meksykańsku na zimę. Mój najlepszy przepis na zalewę
DZISIAJ GRZEJE:  Grzyby marynowane - niezawodny sposób mojej mamy

Cukinia a’la grzybek – składniki:

  • 1 kg cukinii
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • Pęczek pietruszki
  • Pęczek koperku
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki octu spirytusowego
DZISIAJ GRZEJE:  Mizeria na zimę w słoikach. Ekspresowy przepis na pyszny dodatek do obiadu
DZISIAJ GRZEJE:  Niezawodny sposób na buraczki z papryką - przepis mojej teściowej Danuty

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Przepis na marynowaną cukinię a’la grzybek krok po kroku:

Krok 1.  Do tego przepisu najlepiej sprawdzą się młode cukinie, jednak te starsze, duże też mogą być, należy jednak pamiętać żeby usunąć z nich gniazda nasienne. Cukinie umyć i obrać ze skórki, następnie pokroić na około 1cm kostkę.

Krok 2. Obieramy marchewkę i kroimy na cienkie plasterki, potem obieramy i przeciskamy przez praskę czosnek. Koperek i natkę pietruszki siekamy drobno, a potem wraz z marchewką i czosnkiem dodajemy do naszej cukinii.

DZISIAJ GRZEJE:  Ogórki kiszone po koreańsku w 3 dni. Łatwy przepis na pyszną przekąskę
DZISIAJ GRZEJE:  Kapuśniak z młodej kapusty - ekspresowy przepis na pyszny, domowy obiad

Krok 3.  Następnie do miski z warzywami dodajemy sól, pieprz, cukier oraz olej i ocet. Całość dokładnie mieszamy, a potem odstawiamy na około 4 godziny, tak aby warzywa dobrze się zamarynowały.

Krok 4.  Cukinie wraz z sokiem przekładamy do wyparzonych słoików, następnie pasteryzujemy przez około 20 minut – cukinia a’la grzybek gotowa!

DZISIAJ GRZEJE:  Smażone pieczarki w zalewie. Smakowity przepis na marynowane grzyby w słoikach. Smakują jak ryba!
DZISIAJ GRZEJE:  Smakowita sałatka z cukinii i papryki na zimę. Przepis, który zawsze się udaje

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na cukinię w zalewie słodko-kwaśnej - babciny sposób na przetwory z cukinii
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na keczup z cukinii - zrób zapas na zimę

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here