Moja babcia uwielbiała mieć pochowane w piwniczce swoje własne przetwory, na których przygotowanie z pewnością poświęcała dużo czasu i wkładała w to mnóstwo serca. To właśnie od niej mam najsmaczniejsze, domowe przepisy, dzięki czemu moja spiżarka pełna jest rozmaitych przysmaków. Sezon przetworów powoli dobiega końca, ale nie mogło u mnie zabraknąć czerwonej kapusty w słoikach. Modra kapusta z naszego przepisu to pyszny dodatek, który można zaserwować zarówno do obiadu, jak i podjadać prosto ze słoika. Nie zapomnijmy też, że czerwona kapusta to bogactwo witamin i składników mineralnych takich jak witamina A, C, potas, siarka, wapń, fosfor i magnez.
Modra kapusta na zimę – składniki:
- 3 kg kapusty czerwonej
- 1 kg jabłek
- 0,5 kg cebuli
Opcjonalnie:
- kilka marchewek
Zalewa:
- 1 szklanka octu
- 2 płaskie łyżki soli
- 1 szklanka wody
- 6 listków laurowych
- 1 szklanka cukru
- 12 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego
Modra kapusta – domowy przepis krok po kroku:
Krok 1. Na początek poszatkuj dokładnie kapustę, a następnie sparz ją i odcedź.
Krok 2. Umyj i obierz jabłka, potem zetrzyj je na tarce o dużych oczkach.
Krok 3. Następnie obierz cebule i pokrój ją w drobną kostkę.
Krok 4. Wszystkie składniki na zalewę połącz w dużym garnku i zagotuj, następnie dodaj do niej kapustę i cebulę – całość gotuj przez około 25 minut.
Krok 5. Gdy składniki zmiękną, na koniec gotowania dodaj jabłka i pozostaw składniki na ogniu przez kolejne 5 minut.
Krok 6. Gdy modra kapusta już nieco ostygnie, przekładamy ją do czystych słoików wraz z zalewą i trochę ugniatamy. Następnie pasteryzujemy nasze przetwory przez około 30 minut.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>