Już za niecały miesiąc zawita do nas piękna, kolorowa jesień, jednak dla wielu z nas jest to też czas spadku odporności i licznych przeziębień. Dlatego zanim to nastąpi, warto się odpowiednio przygotować! Sok z aronii to idealne wsparcie naszego organizmu zarówno przed chorobą jak i wtedy, gdy już zaczynamy widzieć jej oznaki. Oprócz tego, że aronia świetnie radzi sobie z przeziębieniem, pomaga między innymi też w obniżaniu ciśnienia tętniczego krwi, a także wspomaga serce i wzrok. Właśnie teraz jest najlepszy okres na zbiór tegoż owocu, więc pozostaje nam tylko korzystać. Ten domowy przepis jest banalnie prosty.
Składniki na sok z aronii:
- 1 kg aronii
- 1-2 kg cukru (dodajemy go w zależności od tego jak bardzo słodki chcemy mieć sok)
- 2 dag kwasku cytrynowego
- 1,5 l wody
- 30-40 liści czarnej porzeczki lub 100 liści wiśni
Przepis na sok z aronii krok po kroku:
Krok 1. Umyj dokładnie wszystkie owoce, a następnie przełóż je do dużego garnka. Potem dodaj umyte liście, cukier, kwasek i nalej wody.
Krok 2. Całość zagotuj, następnie gotuj na małym ogniu przez około 30 minut. Po tym czasie odstaw sok z aronii z gazu do wystudzenia.
Krok 3. Następnym krokiem będzie wyjęcie z garnka liści i przecedzenie soku. Można też przetrzeć owoce i dodać je do z powrotem, wtedy sok będzie bardziej gęsty.
Krok 4. Ponownie zagotuj sok, a następnie wlej do czystych, a najlepiej wyparzonych słoików lub butelek. Na koniec zakręć każdy z nich i pasteryzuj przez około 15 minut. Przetwory przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>