Przepis na słonecznikowiec z prażonymi ziarnami. Ciasto, które pokocha każdy

0
11070

Słonecznikowiec jest ciastem składającym się ziaren słonecznika oraz z dwóch mięciutkich biszkoptów, pomiędzy którymi jest niesamowicie pyszna masa kajmakowa. Bardzo często przygotowuję to ciasto na spotkania ze znajomymi, gdyż w mgnieniu oka znika z talerzy i każdy sięga po kolejny kawałek.

Słonecznikowiec to wypiek, który jest na każdą kieszeń, gdyż produkty na przygotowanie tego domowego przepisu nie są duże. Jego wykonanie wymaga chwili czasu, ale aromatyczny smak wynagradza nam wszystko. Zdecydowanie wato wypróbować ten przepis. Polecam!

DZISIAJ GRZEJE:  Ciasto budyniowe z jabłkami - szybki i smaczny deser, w sam raz do porannej kawy
DZISIAJ GRZEJE:  Przekładaniec z fistaszkami - przepis na pyszne domowe ciasto

Składniki na słonecznikowiec z prażonymi ziarnami – przepis 

Forma, którą przygotowałam ma wymiary 20×16 cm. Pamiętaj, aby składniki były w temperaturze pokojowej, gdyż jest to niezbędne do tego, aby ciasto się udało.

Składniki na biszkopt:

  • 180 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 7 jajek
  • 4 łyżki oleju
  • 3 średnie łyżki kakao

Składniki na prażony słonecznik:

  • 350 g słonecznika łuskanego
  • 2 czubate łyżki cukru
  • łyżka masła
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na karpatkę z kremem budyniowym. Przepyszne ciasto, łatwe w wykonaniu

Składniki na masę kajmakową:

  • 400 g masy kajmakowej
  • 250 g masła
  • 3/4 podprażonego słonecznika
DZISIAJ GRZEJE:  Domowy sernik z wiaderka - szybki i niezawodny przepis. Zrobisz go w 15 minut
DZISIAJ GRZEJE:  Małgorzata Socha podaje swój niezawodny przepis na chlebek bananowy

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Słonecznikowiec z prażonymi ziarnami – przepis krok po kroku:

Krok 1. Mąkę wraz z kakao dokładnie przesiewamy do miski.

Krok 2. W oddzielnym naczyniu oddzielamy białka od żółtek, a następnie białka ubijamy na sztywną pianę, co jakiś czas dodając małymi partiami cukier. Gdy ubijemy białko, dodajemy po żółtku.

Krok 3. W kolejnym kroku zmniejszamy, na najniższy poziom, obroty miksera i dodajemy partiami przesianą wcześniej mąkę wraz z kakao.

DZISIAJ GRZEJE:  Makowa panienka - przepis na ciasto idealne
DZISIAJ GRZEJE:  Ekler na herbatnikach - przepis na pyszne ciasto bez pieczenia

Krok 4. Gotowe ciasto przelewamy do przygotowanej wcześniej formy (pamiętaj, aby wyłożyć ją papierem do pieczenia). Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190*C przez ok 35-40 min (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu zostawiamy go do wystygnięcia.

Krok 5. Czas przygotować prażony słonecznik. Na nagrzaną patelnię dodajemy ziarna słonecznika, 2 łyżki cukru oraz łyżkę masła. Całość smażymy do zarumienienia. Przygotowany prażony słonecznik studzimy.

DZISIAJ GRZEJE:  Kruche ciasto ze śliwkami i bezą - przepis
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na malinową chmurkę - to ciasto kochają wszyscy. Sprawdź w jaki prosty sposób się ją robi

Krok 6. Do przygotowania masy kajmakowej potrzebne będzie nam miękkie masło, które miksujemy na puszystą masę, a następnie dodajemy stopniowo kajmak (po łyżce). Dodajemy 3/4 prażonego słonecznika, potem dokładnie mieszamy.

Krok 7. Przygotowany i ostudzony wcześniej biszkopt przekrajamy na pół. Jeden blat pozostawiamy w formie, a następnie wykładamy 3/4 kremu kajmakowego i przykrywamy drugim blatem.

Krok 8. Resztę kremu wykładamy na wierzch i rozprowadzamy równomiernie po całym blacie, a następnie na sam koniec obsypujemy ciasto resztą prażonego słonecznika.

DZISIAJ GRZEJE:  "Turecka rozkosz" - to przepis na ciasto, które zaskoczy Twoich gości
DZISIAJ GRZEJE:  Andrut - przepis na genialną, niezawodną masę, która posmakuje każdemu

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Domowe stripsy jak z KFC - prosty i szybki przepis
DZISIAJ GRZEJE:  Jedyny prawdziwy przepis na soczyste kotlety mielone. Tradycyjny obiad jak u mamy

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here