Słonecznikowiec jest ciastem składającym się ziaren słonecznika oraz z dwóch mięciutkich biszkoptów, pomiędzy którymi jest niesamowicie pyszna masa kajmakowa. Bardzo często przygotowuję to ciasto na spotkania ze znajomymi, gdyż w mgnieniu oka znika z talerzy i każdy sięga po kolejny kawałek.
Słonecznikowiec to wypiek, który jest na każdą kieszeń, gdyż produkty na przygotowanie tego domowego przepisu nie są duże. Jego wykonanie wymaga chwili czasu, ale aromatyczny smak wynagradza nam wszystko. Zdecydowanie wato wypróbować ten przepis. Polecam!
Składniki na słonecznikowiec z prażonymi ziarnami – przepis
Forma, którą przygotowałam ma wymiary 20×16 cm. Pamiętaj, aby składniki były w temperaturze pokojowej, gdyż jest to niezbędne do tego, aby ciasto się udało.
Składniki na biszkopt:
- 180 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 7 jajek
- 4 łyżki oleju
- 3 średnie łyżki kakao
Składniki na prażony słonecznik:
- 350 g słonecznika łuskanego
- 2 czubate łyżki cukru
- łyżka masła
Składniki na masę kajmakową:
- 400 g masy kajmakowej
- 250 g masła
- 3/4 podprażonego słonecznika
Słonecznikowiec z prażonymi ziarnami – przepis krok po kroku:
Krok 1. Mąkę wraz z kakao dokładnie przesiewamy do miski.
Krok 2. W oddzielnym naczyniu oddzielamy białka od żółtek, a następnie białka ubijamy na sztywną pianę, co jakiś czas dodając małymi partiami cukier. Gdy ubijemy białko, dodajemy po żółtku.
Krok 3. W kolejnym kroku zmniejszamy, na najniższy poziom, obroty miksera i dodajemy partiami przesianą wcześniej mąkę wraz z kakao.
Krok 4. Gotowe ciasto przelewamy do przygotowanej wcześniej formy (pamiętaj, aby wyłożyć ją papierem do pieczenia). Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190*C przez ok 35-40 min (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu zostawiamy go do wystygnięcia.
Krok 5. Czas przygotować prażony słonecznik. Na nagrzaną patelnię dodajemy ziarna słonecznika, 2 łyżki cukru oraz łyżkę masła. Całość smażymy do zarumienienia. Przygotowany prażony słonecznik studzimy.
Krok 6. Do przygotowania masy kajmakowej potrzebne będzie nam miękkie masło, które miksujemy na puszystą masę, a następnie dodajemy stopniowo kajmak (po łyżce). Dodajemy 3/4 prażonego słonecznika, potem dokładnie mieszamy.
Krok 7. Przygotowany i ostudzony wcześniej biszkopt przekrajamy na pół. Jeden blat pozostawiamy w formie, a następnie wykładamy 3/4 kremu kajmakowego i przykrywamy drugim blatem.
Krok 8. Resztę kremu wykładamy na wierzch i rozprowadzamy równomiernie po całym blacie, a następnie na sam koniec obsypujemy ciasto resztą prażonego słonecznika.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>