Puszyste ciasto z nutą powideł śliwkowych lub dżemu porzeczkowego, smakowitego budyniu oraz delikatnej pianki. Całość sprawia, że Pychotka jest wypiekiem jedynym w swoim rodzaju, absolutnie pysznym i wciągającym.
Ciasto Pychotka jest w moim rodzinnym kompendium przepisów od lat. Nie robię go często, ponieważ wymaga nieco więcej czasu, ale jego smak rekompensuje każdą chwilę spędzoną w kuchni. Najczęściej przygotowuję je na przyjęcia rodzinne i święta i zawsze znika ze stołu jako pierwsze. Z pewnością Ty również pokochasz to ciasto tak bardzo jak ja.
Składniki na ciasto Pychotka:
Przygotowanie ciasta składa się z kilku etapów, dlatego warto przed rozpoczęciem pieczenia sprawdzić czy na pewno mamy w domu wszystkie składniki. Jeśli połączymy wszystkie składniki zgodnie z tym domowym przepisem, możemy mieć pewność, że Pychotka wyjdzie idealna.
- 750 gram mąki
- 300 gram masła
- 6 żółtek
- 300 gram cukru
- 5 łyżek śmietany 18
- 1 cukier waniliowy
Budyń:
- 1,5 l mleka
- 3 żółtka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 200 gram cukru
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 budynie waniliowe lub śmietankowe
- 200 gram masła
Dodatkowo:
- Dżem porzeczkowy lub powidła śliwkowe
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 200 gram orzechów włoskich (bez łupin)
- 9 białek
Przepis na ciasto Pychotka krok po kroku:
Krok 1. W pierwszej kolejności wszystkie składniki na ciasto zagniatamy na jednolitą masę, następnie dzielimy je na 3 części.
Krok 2. Kolejnym krokiem będzie przygotowanie piany, aby to zrobić 9 białek ubij z 300 g cukru. Pamiętaj, aby cukier dodawać stopniowo, po łyżce. Następnie, gdy cukier całkowicie się rozpuści dołóż 2 łyżki skrobi ziemniaczanej.
Krok 3. Każda masę na ciasto będziemy przygotowywać w ten sam sposób, tak aby powstały nam 3 takie same warstwy. Najpierw wykładamy je na blaszkę, następnie smarujemy powidłami lub dżemem, a potem dodajemy na nie piankę i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Następnie, tak uszykowane ciasta pieczemy przez około 40 minut w 160 stopniach.
Krok 4. W czasie pieczenia ciasta możemy przygotować masę budyniową. W tym celu w garnku wymieszaj 1,5 l mleka, 3 żółtka, dwa budynie, 3 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 200 gram cukru, a potem zagotuj. Następnie pozostaw budyń do wystygnięcia.
Krok 5. Do osobnego naczynia włóż 200 gr masła, a następnie dosyp 2 łyżki cukru pudru – całość zmiksuj. Gdy masa będzie dobrze połączona, ciągle miksując możemy stopniowo dodawać do niej wystudzony budyń, aż otrzymamy krem budyniowy.
Krok 6. Na koniec przekładamy ciasto masą budyniową i nasza Pychotka gotowa!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>