Boczek rolowany to danie mięsne, które nie tylko zachwyca swoim smakiem, ale również prezentuje się bardzo wykwintnie. W związku z tym przepis idealnie sprawdzi się nie tylko na co dzień, ale także na różnego rodzaju przyjęciach. Gwarantuję, że goście będą zachwyceni!
Poza tym, że boczek rolowany z naszego przepisu to świetny pomysł na obiad, możesz go wykorzystać również w inny sposób. Nadmiar mięsa pokrój na cienkie plasterki i obłóż nim pieczywo. Takie kanapki z pewnością zasmakują całej rodzinie.
Składniki na boczek rolowany:
Zanim przystąpimy do wymieniania składników potrzebnych do przygotowania dania z domowego przepisu, warto podkreślić, że będziemy potrzebować jeszcze kilku innych rzeczy. Przede wszystkim przyszykuj dużą patelnię, folię do przechowywania żywności, rękaw do pieczenia, sznurek kuchenny, a także podłużną brytfankę do pieczenia.
- Około 2 kilogramy surowego boczku (najlepiej bez skóry, chudy i cienki)
- 6 suszonych śliwek bez pestek (opcjonalnie)
- 4 ząbki czosnku
- Łyżeczka majeranku
- ½ łyżeczki gorczycy białej
- ½ łyżeczki kolendry
- ¼ łyżeczki kminku
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- ¼ łyżeczki chili
Boczek rolowany – przepis krok po kroku:
Krok 1. Na początek umyj mięso i osusz ręcznikiem papierowym, następnie jeśli masz boczek ze skórą – usuń ją. Potem wytnij wszystkie chrząstki i kostki.
Krok 2. Gdy boczek jest już odpowiednio przygotowany możesz obsypać go wszystkimi przyprawami: majerankiem, gorczycą, kolendrą, kminkiem, słodką papryką i chili. Następnie obróć go chudszą stroną ku górze i obłóż go obranymi i pokrojonymi w plasterki ząbkami czosnku.
Krok 3. W kolejnym kroku pokrój śliwki w paski, a potem wyłóż je na mięso.
Krok 4. Boczek zroluj ciasno i zwiąż w kilku miejscach sznurkiem kuchennym, następnie całość zawiń w folię do żywności i włóż do lodówki na minimum 12 godzin. Najlepszy smak osiągniemy gdy mięso będzie marynowane przez około 24 godziny.
Krok 5. Po tym czasie wyjmij mięso z folii i wyłóż je na rozgrzaną patelnię, następnie smaż mięso przez 10 minut, co minutę obracając.
Krok 6. Tak podsmażony boczek rolowany umieść w rękawie do pieczenia, następnie koniec zwiąż dołączonym zapięciem lub sznurkiem.
Krok 7. Piekarnik nagrzej do 170 stopni, a mięso umieść w brytfance. Potem umieść ją na środkowej półce z opcją „góra/dół” i piecz tak przez około 70 minut.
Krok 8. Po tym czasie wyjmij boczek rolowany z piekarnika, a następnie rozetnij folię. Sos, który powstał z pieczenia mięsa odlej do osobnego naczynia, z pewnością świetnie sprawdzi się jako dodatek do ziemniaków.
Tak przygotowaną roladę możesz od razu podać na obiad lub po przestudzeniu zawiń w folię i schowaj do lodówki. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>