Truskawkowa chmurka – przepis na obłędne ciasto, które zachwyci gości

0
37065

Truskawkowa chmurka to wypiek, którego przepis jest bardzo prosty w wykonaniu, a zarazem robiący niesamowite wrażenie. Składające się z czterech warstw ciasto to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Z pewnością będzie to ulubiony placek dla fanów, orzeźwiających, owocowych smaków.

Przepis na ciasto Truskawkowa chmurka jest dość rozbudowany, a jego przygotowanie wymaga trochę czasu, bowiem samo pieczenie to około 1,5 godziny. Jednak warto je wykonać chociaż raz, żeby przekonać się, że ten smak jest naprawdę wyjątkowy. Nic dziwnego, że ten placek jest tak popularny i zarówno ja jak i wielu moich znajomych serwujemy go nie tylko od święta.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto pszczółka - smakuje nieziemsko i aż przyciąga wzrokiem
DZISIAJ GRZEJE:  A'la bounty - przepis na ciasto zainspirowane popularnym batonikiem Bounty

Truskawkowa chmurka – składniki na ciasto:

Domowy przepis na placek składa się z czterech punktów, a każdy z nich dotyczy osobnej warstwy wypieku. Truskawkowa chmurka na spodzie będzie miała pyszne kruche ciasto, na którym wyłożymy galaretkę z malinami. Następnie całość pokrywamy masą śmietankową i na wierzch kładziemy bezowy blat. Ciasto pieczemy w formie 24×34 cm.

Kruche ciasto:

  • 180 gram mąki pszennej
  • 40 gram cukru pudru
  • 110 gram masła
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 żółtka średnich jajek
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciastka maślane wyciskane przez maszynkę. Ekspresowe i pyszne
DZISIAJ GRZEJE:  Tarta cytrynowa z bezą - przepis na ciasto o nieziemskim smaku

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto bez pieczenia 3 Bit - zawsze robi furorę wśród gości
DZISIAJ GRZEJE:  Andrut - przepis na genialną, niezawodną masę, która posmakuje każdemu

Truskawkowa galaretka

  • 4 szklanki wrzącej wody
  • 3 galaretki truskawkowe – opakowania na 500 ml wrzątku
  • 500 gram truskawek (świeżych lub mrożonych)

Masa śmietanowa

  • 500 mililitrów mocno schłodzonej śmietanki 30%
  • 250 gram mocno schłodzonego serka mascarpone
  • 60 mililitrów wrzącej wody
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 50 gram cukru pudru
  • 1 laska wanilii lub esencji waniliowej
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszny sernik królewski - ciasto o nieziemskim smaku
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na karpatkę z kremem budyniowym. Przepyszne ciasto, łatwe w wykonaniu

Bezowy blat z migdałami

  • 150 gram cukru (najlepiej drobnego)
  • 3 białka średnich jaj
  • Szczypta soli
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 50 gram płatków migdałowych

*Szklanka 250 ml

Truskawkowa chmurka – przepis na kruche ciasto krok po kroku:

Krok 1.  Przygotowywanie ciasta rozpoczniemy od wykonania kruchego ciasta – w misce połącz ze sobą: mąkę, cukier puder, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Następnie dodaj zimne masło oraz żółtka jaj.

Krok 2.  Tak wyłożone produkty wyrabiaj mikserem z hakami lub dłońmi, aż do momentu kiedy ciasto stanie się zwartą kulą. Początkowo może wydawać się one nieco suche, jednak im dłużej je wyrabiamy, tym łatwiej łączy się z pozostałymi składnikami.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na trójkąciki jogurtowe z konfiturą truskawkową i kruszonką. Najlepsze na świecie
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto salceson. Mięciutki placek, któremu się nie oprzesz

Krok 3. Wyrobione ciasto zawiń w folię spożywczą, potem włóż do lodówki na około godzinę. Przygotuj foremkę, wykładając ją papierem do pieczenia. Po godzinie chłodzenia, wyjmij ciasto, a następnie wyłóż nim spód formy. Na koniec, ciasto ponakłuwaj widelcem.

Krok 4. Piekarnik nagrzej do 185 stopni z funkcją pieczenia góra/dół. W czasie nagrzewania się sprzętu umieść ciasto na Truskawkową chmurkę w lodówce, aby było mocno schłodzone przez włożeniem do piekarnika. Kruche ciasto piecz przez 15-18 minut.

DZISIAJ GRZEJE:  Szarlotka sypana – wersja ekspresowa. Zmodyfikowany przepis na wyśmienite ciasto
DZISIAJ GRZEJE:  Uśmiech teściowej – pyszne ciasto z jabłkami i budyniem, które zachwyci całą rodzinę

Galaretka z truskawkami – łatwy przepis

Krok 1.  W pierwszej kolejności zagotuj litr wody, następnie do naczynia z wrzątkiem wsyp trzy opakowania galaretki. Całość mieszaj, aż cała żelatyna się nie rozpuści, następnie odstaw do wystudzenia.

Krok 2. Gdy galaretka już nieco ostygnie, ale w dalszym ciągu będzie płynna dodaj do niej około 0,5 kilograma truskawek.

Krok 3. Od czasu do czasu należy wymieszać galaretkę, a gdy uzyska konsystencję kisielu możemy wylać ją na kruchy spód. Warto przed połączeniem tych dwóch warstw ciasta, wyłożyć boki formy paskami papieru do pieczenia. Następnie całość umieszczamy w lodówce.

DZISIAJ GRZEJE:  Mechowiec - przepis na szpinakowe ciasto o niebiańskim smaku. Idealne do kawy
DZISIAJ GRZEJE:  Słodziutkie poduszeczki do kawy lub herbaty - zobacz przepis

Przepis na śmietanową masę do Truskawkowej Chmurki

Krok 1. W głębokiej misce umieść schłodzoną kremówkę, serek mascarpone i cukier puder. Na koniec dodaj nasionka wydłubane z laski wanilii (lub łyżeczkę esencji waniliowej). Ubijanie masy rozpocznij na najniższych obrotach, następnie stopniowo zwiększaj moc aż do największej. Całość powinniśmy ubijać około minuty.

Krok 2. W osobnym naczyniu rozpuść 2 łyżeczki żelatyny w około 50-70 ml wrzątku. Gdy trochę przestygnie, dodaj ją do wcześniej przygotowanego kremu i od razu krótko wymieszaj. Gdy śmietanowa masa zacznie lekko tężeć, rozprowadź ją na galaretce. Całość ponownie włóż do lodówki.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na grzebyki krucho-drożdżowe. Pyszne i w sam raz do porannej kawy
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na świderki francuskie z masą makową - szybka i pyszna przekąska

Bezowy blat z migdałami – przepis krok po kroku:

Krok 1.  Blat bezowy musi mieć wielkość taką samą jak ciasto, więc jeśli posiadasz drugą blaszkę 24×34 to idealnie się składa – formę wyłóż papierem do pieczenia i na niej upieczesz bezę. Jednakże, jeżeli nie posiadasz drugiej foremki to po prostu odrysuj potrzebną wielkość na papierze do pieczenia i wypełnij to pole przygotowaną masą. W obu przypadkach warto papier wysmarować delikatnie olejem, tak aby beza łatwo odchodziła przy wyciąganiu.

Krok 2. W misie miksera umieść 3 białka jajek i dodaj szczyptę soli, następnie ubijaj masę zaczynając od najmniejszych obrotów. Potem stopniowo zwiększamy moc miksera. Gdy piana zacznie gęstnieć, dodaj do niej cukier (nie przestając miksować), a następnie mąkę ziemniaczaną. Przygotowanie masy może potrwać nawet kilkanaście minut – na końcu będzie ona gładka i gęsta.

Krok 3. Tak przygotowaną bezę wyłóż na papier do pieczenia, a następnie posyp płatkami migdałowymi. Potem włóż ją do nagrzanego do 115 stopni piekarnika (z termoobiegiem) i piecz przez około 70 minut.

DZISIAJ GRZEJE:  Kokosanki - szybki i prosty sposób na pyszne ciasteczka
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na orzeszki - koniecznie wypróbuj niezawodny sposób

Krok 4. Po upływie wyznaczonego czasu, od razu wyciągnij bezę z piekarnika, następnie odłóż ją do wystudzenia. Ułóż bezę na masie śmietanowej.

Ciasto Truskawkowa chmurka, możesz podawać od razu po przygotowaniu, jednak najlepszy efekt osiągniemy gdy wypiek poleży kilka godzin w lodówce. Warto więc aby przepis wykonać nawet dzień wcześniej. Wierzch ciasta możesz udekorować pozostałymi owocami.

*Przy pieczeniu ciasta możesz wykorzystać również inne owoce. Polecam wersję z malinami, wtedy galaretki również wymieniamy na malinowe. Jest równie pyszne!

DZISIAJ GRZEJE:  Prosty przepis na aromatyczny boczek rolowany. Idealny na obiad oraz na kanapki
DZISIAJ GRZEJE:  Przepyszne kopytka. Ten przepis nigdy nie zawodzi

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Ekspresowy przepis na sałatkę berlińską. Pyszne danie ze składników, które masz w domu
DZISIAJ GRZEJE:  Zrazy wołowe jak u mamy - niezawodny przepis

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here