Każdy z nas lubi od czasu do czasu zjeść coś mniej zdrowego. Szczególnie najmłodsi są często fanami fast-foodów, które powiedzmy sobie szczerze nie mają za wiele wspólnego z prawdziwym jedzeniem. Są pełne spulchniaczy, niezdrowych dodatków i ostrych przypraw. Właśnie dlatego dzielę się dziś z Wami przepisem na domowy kebab, którego smak z pewnością Was zachwyci!
Domowy kebab wbrew pozorom nie jest zbyt trudny w przygotowaniu. Wystarczy trochę czasu i będziemy mieć pyszne, soczyste mięso, o wiele lepsze niż te podawane w restauracjach typu fast-food. Ponadto, to jakie przyprawy i w jakiej ilości zastosujemy zależy wyłącznie od nas samych.
Składniki na domowy kebab z kurczaka:
Mój przepis na domowy kebab zawiera filet drobiowy oraz mięso z nóg z kurczaka, jednakże świetnie sprawdzi się również pierś z indyka. Takie mięsko możemy podać na obiad jako danie główne, jak również zjeść na zimno z kanapkami. W obu wersjach jest przepyszne.
- 3 duże nogi z kurczaka (same mięso bez kości i skóry – około 600 gram)
- 1 duży filet z kurczaka
- 1 duża cebula
- ¾ łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki suszonego czosnku
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 4 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki oregano
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 3 patyczki do szaszłyków
Domowy kebab drobiowy – przepis krok po kroku:
Krok 1. Na początek należy dokładnie umyć, osuszyć, a następnie pokroić mięso jak na kotlety. Potem każdy z nich delikatnie rozbijamy.
Krok 2. W niewielkiej miseczce mieszamy ze sobą wszystkie przyprawy: kmin rzymski, tymianek, paprykę, oregano, czosnek i sól.
Krok 3. Pokrojone kawałki mięsa na domowy kebab należy dokładnie natrzeć olejem, a następnie obtoczyć w przyprawach. Kawałki mięsa układamy jeden na drugim.
Krok 4. Gdy mięso mamy już ułożone, zawijamy je folią spożywczą, a następnie wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Im dłużej mięso będzie w lodówce, tym lepiej przejdzie przyprawiamy, więc warto je trzymać tam nawet całą noc.
Krok 5. Nadszedł czas na przygotowanie stelażu dla naszego kebabu. W tym celu obierz cebulę, a potem przekrój ją na pół w poprzek. Następnie w jedną z połówek wbij pionowo, od dołu patyczki do szaszłyków, tak aby ostry czubek patyczka był skierowany ku górze.
Krok 6. Mięso z kurczaka nadziewamy po kolei na patyczki, za każdym razem dociskając jeden kawałek do drugiego, tworząc z mięsa wieżę. Potem, na sam koniec nadziewamy na patyczki drugą połowę cebuli. Warto zawinąć ją folią aluminiową, tak aby podczas pieczenia się nie przypiekła.
Krok 7. Przygotowane mięso na domowy kebab drobiowy wkładamy na dolną półkę, do zimnego piekarnika i nastawiamy go na 180 stopni, grzałka góra-dół. Od momentu osiągnięcia tej temperatury przez piekarnik, pieczemy mięso przez około 80-90 minut.
Krok 8. Po upieczeniu mięsa, wyciągamy je z piekarnika i odstawiamy na kilka minut. Dzięki temu, później podczas krojenia nie wypłynie z niego tak wiele soków i mięso będzie bardziej soczyste.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>